Петък, 12 Април 2024 г.

Без дъжд в Добруджа от Нова година

Сериозни проблеми за земеделците в Добруджа поради липсата на валежи. От началото на 2024 г. в крайморските общини Шабла, Каварна, Балчик и Генерал Тошево са паднали едва 23 литра на квадратен метър валежи, което е крайно недостатъчно за зимния период.

"Повторя се ситуацията от миналата година", коментира за Агри Коста Костов, председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006. "Ниските добиви и високата себестойност на производството ни правят абсолютно неконкуретни на пазарите в момента."

Зърнопроизводителите от Добруджа се борят със засушаване пета година. През 2023 г. те са прибрали средно по 60 кг/дка царевица, 450 кг/дка пшеница и 120-130 кг/дка слънчоглед. "Това е катастрофално", категоричен е Коста Костов.

Липсата на валежи е предпоставка за нова лоша реколта. Земеделците са готови да започнат пролетната сеитба, но условията не са благоприятни. "Оттук нататък се питаме какво ще стане?", тревожи се Коста Костов.

За да се справят с проблемите, зърнопроизводителите от Добруджа се обединяват. Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006 има 21 местни организации в цялата страна. "Идва новото поколение, наследниците на първооснователите. Приемственост има, предстои да се докажат младите хора", допълва Костов.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) има представителства във всички части на страната. "Целта ни е да търсим по-добро решение на проблемите, защото нашият засяга цялото общество", заяви председателят на НАЗ Илия Проданов.

Facebook коментари