Петък, 14 Юни 2024 г.

Руската църква в Татарица се нуждае от ремонт, но няма документи за собственост

Църквата "Покров на Света Богородица" в квартал Татарица на силистренското село Айдемир е строена през 1750 година, опожарена веднъж и въздигната отново през 1845-а, съобщава БНР. Тя няма аналог в страната и е единственият у нас православен старообреден руски храм с такава история.

Камбаната, иконите, свещниците и богослужебните книги в храма в Татарица са от световноизвестната Киевско-Печорска лавра в Украйна.

За някогашното село Татарица пишат Садък Паша /Чайковски/ през 1842 г. и Константин Иречек – през 1881 г.

Руските староверци от силистренското село Татарица, които живеят по каноните на старото православие
Днес този храм има нужда от ремонт. Пред останалите петдесетина семейства в селото има препятствия.

В Татарица живеят потомци на донски казаци от Русия, избягали от реформите на император Петър Велики преди повече от 300 години. Години наред те се грижат за своята църква и успяват да я поддържат, но някъде във времето са загубени документите за собственост на земята, сподели пред БНР Лена Матвеева, председател на църковното настоятелство.

"Тази църква се води към БПЦ. Голяма грешка, че не сме се регистрирали като вероизповедание".

Правят опити за това през 2021-ва и 2023 г. чрез дело в Софийски градски съд, но становището от Дирекция "Вероизповедания" е отрицателно, защото доктриналната система на старообредците не се отличавала съществено от тази на източноправославното вероизповедание, чийто изразител е БПЦ, която е правоприемник на Българската Екзархия и е член на Едната, Свята, Съборна и Апостолска църква.

Лена Матвеева разказа още, че у нас не са регистрирани дори и българи-староборядци, които също имат храмове. Те се водели към гръцката църква.

Информация в Регионалния исторически музей за руската църква няма, каза още Лена Матвеева, като информацията потвърди и директорът му доц. Николай Тодоров, макар сградата да е регистрирана като паметник на културата от местно значение.

На Румъния са подчинени духовно, но не и официално. Свещеник идва от Браила само за големите празници. За църквата се грижи 21-годишният Константин Пламенов, който е студент трета година, но се връща в селото и отваря вратите на храма за вярващите и води службите. Даден му е чин дяк. Интересът му се появява, когато е във втори клас.

Днес нуждата от реставрация и ремонт на църквата е поредният проблем, пред който са изправени.

Започват дарителска кампания за набиране на средства. Като на този етап са изчислили, че имат нужда от 100 000 лева. Успели са да съберат вече 30 000 от тях.

На Богоявление (6-и януари) староверските казаци в Татарица посрещнаха Рождество Христово и отново се събраха в своя храм, за да се помолят.

Снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари