Вторник, 28 Май 2024 г.

Зърнопроизводители от Добруджа: Рентите тази година ще са по-ниски

"Рентите са производни на произведената продукция. За голямо съжаление тази година в Добричка област те няма да бъдат това, което бяха миналата година", заяви за "24 часа" Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. През м.г. рентите бяха от 100 до 150 лв на дка. "Земеделските стопани, които имат договори с фиксирана сума за размера на рентите, са длъжни да ги изпълнят и това също ще влезе в графата на загубите", уточни Жекова и добави, че за сектор "Земеделие" годината е изключително трудна.

"Цената на пшеницата в момента е около 390-400 лева за тон, а стартирахме новата реколта на около 440 лв./тон. Предвид добивите ни – средно 560 кг./дка, сме притеснени по отношение на приходите. Слънчогледът до момента се търгуваше на около 750 лв./тон. От вторник се появи информация за цена от 600 лв./тон. При добив от 200 кг./дка, което в момента е високо за областта, говорим за приход от 120 лева. Как да говорим за ренти? Разходите ни за производство към момента, без да вземем предвид рентите, са 100-120 лв. на дка. Торовете бяха много скъпи, освен това горива, семена – разходите за зърнопроизводство са безумно големи", коментира Жекова. Около 220 лв. на декар е приходът за земеделските стопани от пшеницата, според цената й към настоящия момент. Разходът за производството й без ренти е между 180 и 220 лв. в зависимост от използваната технология. "Тоест към момента сме нула на нула, но в момента, в който започнем да изплащаме рентите, ще сме на загуба", посочи Жекова.

По думите й картината на жътвата на слънчогледа в област Добрич е шарена заради високите температури, липсата на влага в почвата и сухия вятър. Има земеделци с добиви от 25 кг./дка, има такива с по 80, 150, 200 кг./дка, при среден добив в други години от 300 кг./дка. Още не е започнало прибирането на царевицата. Жътвата на ранните хибриди ще започне след около 10 дни. И при тази култура земеделците нямат големи очаквания, добивът ще бъде много по-нисък от миналата година. Ще бъде постижение среден добив от 400 кг./дка, при над 700 кг. през 2022 г. В емблематичен за Добруджа регион, какъвто е Генерал Тошево, силажират царевица, земеделци влизат с дисковите брани и няма изобщо какво да жънат, посочи още Жекова

"В сеитбената кампания на есенниците ще влезем много трудно. Пробвали сме на няколко пъти да направим предсеитбена подготовка за пшеница, но това към момента е невъзможно заради сухата почва. Влага липсва в почвата на дълбочина до 50 см. Надяваме се да паднат температурите и да има валежи, които да позволят да проведем сеитбата. Още е рано да се притесняваме за това, но така или иначе в момента не можем да правим адекватни обработки на почвата", каза Жекова.

Тя припомни, че забраната за внос на украинско зърно изтича на 15 септември, но министърът на земеделието Кирил Вътев наскоро е подновил становището на държавата, подкрепяно от българските зърнопроизводители, че тази забрана трябва да бъде удължена поне до края на годината. "Всички производители продължаваме да отстояваме тезата, че вносът ще унищожи българския пазар, респективно, полския, румънския, унгарския. Ако това не се приеме от ЕК, вече ще бъде политическо решение на държавата. Знаете, че първата забрана беше издадена от служебния кабинет, така че се надяваме нашето правителство сега да застане зад родното производство. Министър Вътев многократно заяви, че подкрепя бранша и твърдо стои зад него"", изтъкна Радостина Жекова. Тя допълни, че е изненадана от твърденията на преработвателите на слънчоглед, че не им достига суровина за производство на олио и са против забраната за внос на зърно. Жекова подчерта, че в България имаше преходен остатък близо 400 000 тона и има налични количества в складовете.

Снимка на Дияна Райнова: Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Снимка: Авторката

Facebook коментари