Събота, 04 Декември 2021 г.

Пандемията удари богатите градове на България, Силистра си остава на дъното в калта

Пандемията от коронавирус удари най-силно най-богатите ни градове. Това е един от изводите на Института за пазарна икономика, който за девета година представи "Регионални профили: показатели за развитие". Тази година изданието разкрива социално-икономическото състояние на областите в България в навечерието на пандемията. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната.

Ударът на коронакризата върху заетостта е поет от големите икономически центрове на България, а слаборазвити области като Силистра, Търговище, Кърджали и Разград почти не са го усетили, сочи анализът на ИПИ.

През 2020 г. безработицата е скочила най-много в Габрово, Бургас, Варна и столицата. Много сериозен удар е понесъл туризмът и свързаните с него сектори в общините с подчертано туристически профил като Банско, Павел баня, Велинград и др. През август в повечето от тези общини заетостта се е стабилизирала, отчете Адриан Николов от ИПИ.

И през 2020 г. разликата между икономическото развитие на София-град и всички останали области в страната се задълбочава, изтъква Петър Ганев. Брутната добавена стойност на икономиката измерена спрямо населението е най-висока в столицата – 29 000 лева, докато на другия край на скалата е Силистра с 6000 лева.

В София това се дължи почти изцяло (над 70%) на сектора на услугите, като 80% от него е резултат от дейността на сектор информационни и комуникационни технологии.

Facebook коментари