Сряда, 19 Юни 2024 г.

Увеличават се гробищата за домашни любимци около Силистра

В "Кворум-Силистра" получихме сигнал от наш читател за гробище за домашни любимци в местността "Памук Колак" до Силистра.

Наша проверка в местността потвърди наличието на надгробни знаци и дори христиански кръстове на обособени гробове с имена на домашни любимци, като Мими, Сузи, Томи и др., за които се полагат видими грижи.

Това не е единственото такова импровизирано гробище за домашни любимци около Силистра, алармират наши читатели.

Наша проверка също показа, че загробването на домашните любимци е проблем в цяла България, като към днешна дата, по наша информация, няма нито един действащ гробищен парк за домашни любимци.

На практика, всеки един стопанин на куче, котка или друго животно, има законовия ангажимент да го погребе, но на всичкото отгоре ще наруши и закона, защото няма отредени терени за това. Другия вариант е да се обърне към екарисаж и да изчака около седмица те да приберат трупа на животното за изгаряне, която услуга ще заплати. В тази ситуация е въпроса къде ще съхранява трупа на животното до прибирането му от специализиран автомобил, което отнема около седмица.

В законодателството няма специално отредени правила за загробване на домашни любимци.

Домашните любимци влизат в графата "домашни животни", под които се разбира селскостопанските. Така всяко куче или котка се разглежда от контролните органи, като умряла крава или магаре, за които има специални ветеринарно-санитарни мерки при загробване или изгарянето на труповете им. В България е имало три гробищни парка, отредени специално за погребване на домашни любимци – във Варна, Пловдив и Велико Търново. Тези гробищни паркове, по информация на местните медии, са затворени от РЗИ, заради непосредствената им близост до местата за погребване на хора, което по закон е упоменато, че загробването на домашни животни не може да бъде на едно място с гробищен парк, в който полагат телата на хората.

Хората с починали домашни животни, на които животинките са като част от семейството, търсят начин, по който да се отнесат подобаващо с него след смъртта му. Това вероятно е и причината, по която се появяват гробчетата на домашни животните в зелените пространства около Силистра.

Стопаните на животинките няма да имат оправдания за нарушаването на закона и загробването на животните в зелените пространства на града, където ги грози глоба между 300 и 1500 лева.

Facebook коментари