Понеделник, 02 Октомври 2023 г.

Силистренски депутат поиска в открито писмо оставката на директора на драмата и зам.-министър (видео)

Днес, на редовната си пресконференция, депутатът от БСП Антон Кутев разпространи открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов. За нашите читатели публикуваме неговия пълен текст:
"Измина повече от година от управлението на Правителството на ГЕРБ, в което Вие заемате поста Министър на културата. Това правителство дойде на власт с обещанието за реформи и коренни промени във всички области на обществения живот. Зазтова аз се отнесох с надежда и разбиране към идеята Ви да извършите дълбоки реформи в системата на сценичните изкуства и внимателно следих Вашите действия. За съжаление, към днешна дата, мога да установя следното:
През изминалата година бюджетните съкращения в държавата засегнаха най-силно сферата на културата, в резултата на което всички системи на културата в България останаха силно недофинансирани. Това показва не просто липса на приоритети в сегашното управление, но по-скоро обратни и грешни приритети, които нанасят непоправими щети на културния живот на страната.
През изминалата година стартира нещо, което Вие нарекохте "реформа на сценичните изкуства", което до днес се изчерпва със съкращения на актьори и промяна на статута на сценични институти, като едиственият критерий е намаляване на разходите в системата и икономия на средства, независимо от бъдещето на "реформираните" системи.
Половин година след началото на "реформите", не е готов новият Закон за сценичните изкуства, който би трябвало да регламентира бъдещето на културните институти. Така вече няколко месеца се извършват съкращения на кадри и преструктуриране на институти без да е ясен регламента за бъдещето им функциониране. Винаги ми е изглеждало по-логично първо да се подготви закона и едва след това да започне "реформата", каквото и да влагате в значението на тази дума.
Нелепото закъснение на закона води до видими несъответствия, като например забавянето на освобождаването на Директора на Силистренския драматичен театър, независимо от очевидната му некомпетентност и тежкият му конфликт с цялата общественост на града.
В заключение г-н Министър, искам да отбележа, че с всеки изминал ден се убеждаваме, че така наречената "реформа" до момента е просто акт на бюджетни съкращения, а политиката в Министерство на културата се провежда не от Вас, а от Министър Дянков. Лично аз не познавам човек, който да подозира г-н Симеон Дянков в културни пристрастия или някаква форма на духовна изкушеност.
Обръщам се към Вас със следните искания, които не могат да спасят провежданата от Вас реформа, но биха могли да предпазят от нея част от нейните невинни жертви:
1. В най-кратки срокове да бъде внесен в Народното събрание подготвяният от администрацията на министерството Закон за сценичните изкуства
2. Да бъдат публично оповестени и подложени на широка обществена дискусия всички важни параметри на "реформата", заедно със сроковете и ресурсите за тяхното осъществяване
3. Да бъде освободен ресорният Заместник министър, подготвящ до момента реформата и назначен на негово място човек, който е в състояние да я довърши в диалог с актьорската гилдия и гражданските структури
4. Да бъде освободен незабавно Директора на Силистренския драматичен театър, като заедно с общината се премине към ясен план за спасяването на театралната дейност на театъра

Уважаеми г-н Рашидов, приемете твърдото ми убеждение, че се намирате на ръба на общественото търпение и ако не предприемете необходимите мерки ще доведете системите на културата до съществен и непоправим колапс. Горните искания са само част от мерките, които би трябвало да систематизират дейностите по една истинска и полезна реформа в областта на културата. Аз бих подкрепил такава реформа, дори в нейната непопулярна част, стига тя действително да води до ясни за обществото ползи, което в досегашните Ви действия не личи."

Facebook коментари