Сряда, 15 Юли 2020 г.

3 минутен филм ще представи Силистренска област в Брюксел

Специалисти от Европейската комисия заснеха презентационен филм за област Силистра, съобщиха от областна администрация. Екип от четирима души – оператори, сценарист и режисьор посети всички общини в областта, за да онагледи описаните в проекта "Област Силистра представя: седем състояния на водата - Дух, Здраве, Вяра, История, Красота, Традиция и Бит" обекти.
Силистренският проект, разработен от екип от областна администрация-Силистра, със съдействието на 7-те общини, е тазгодишният победител в конкурса за отлична туристическа дестинация ЕДЕН 4. През 2010 г. темата на конкурса, който е част от мащабен европейски едноименен проект, е посветен на водата и водните ресурси.
"Традиция и съвременност хармонират в Силистренския край и това силно впечатли екипа", сподели зам. областния управител Тодора Цонева, която е и ръководител на проекта. Тя заедно с колегата си зам. областен управител Денка Михайлова и експерти от областна администрация-Силистра придружаваха екипа от Европейската комисия по време на двудневния интензивен снимачен процес. Красивите природни пейзажи в местността Суха река, скалните монастири, блатото Малък Преславец, резерватът Сребърна, село Каменци, множество местни чешми в областта са сред заснетите обекти. Гозби от речни дарове на брега на Дунав и типична за района баница опитаха в Добруджанската къща в село Гарван чуждестранните гости. И четиримата споделиха, че за първи път идват в България и са пленени от природата ни. Заявиха намерението си – следващата година да гостуват отново в Силистра, но вече като обикновени туристи.
"Общините създадоха перфектна организация и предвидените дейности и ритуали бяха заснети, така както бяха планирани", е оценката на зам. областния управител Денка Михайлова. Тя влезе в ролята и на преводач от френски език, и осъществи връзката между участниците във възстановките и международния екип.
Филмът, чиято продължителност ще е 3 минути, ще представи красотата на природата ни, атрактивни обичаи, битът и културата на силистренския край. Той ще бъде излъчен на тържествена церемония по награждаване на участниците от Европейския съюз. Събитието, в което ще се включи и екипът от областна администрация-Силистра, е предвидено за края на месец Септември в Брюксел. Разноските по пътуването и престоят се поемат от европейските домакини на събитието.
на снимката: – работен момент от снимачния ден - възстановка на точене на ножове – до чешмата в с. Кайнарджа.

Facebook коментари