Вторник, 21 Март 2023 г.

СКАНДАЛ!!! В "тайна вечеря" и фарс се превърна заседанието на комисията по избор на омбудсман

На 25 август от 14 до 16 часа протече събеседването на четиримата кандидати за обществен посредник. Преди началото на заседанието пред журналистите застана председателят на комисията по избора Христина Николова. Тя заяви, че по решение на комисията с 6 на 1 гласа е решено да не се допускат медии. Запитана от "Кворум-Силистра" къде в решението на общинския съвет е записано, че заседанията на комисията са закрити и не се допускат медии, г-жа Николова отговори кратко: "Никъде". Изключение се правило само за представители на НПО. С такова удостоверение разполагаше само колежката от радио "Мелодия" Галина Георгиева. Останалите журналисти скандално не бяха допуснати до събеседването. Запитан за становището по така създалата се ситуация, председателят на Общинския съвет Александър Сабанов заяви, че не може да се меси в работата на комисията.
На днешното изслушване се явиха трима кандидата: досегашният омбудсман Румяна Чанкова, нейната сътрудничка Светлана Димова и инж. Тошко Тодоров, кандидат-кмет от ГЕРБ(б.а.- впоследствие и той се отказа от участие в конкурса). Четвъртият кандидат адв. Ваня Маринова не се яви.
Припомняме, че с решение N 1267 от 24.06.2010 г. Общинският съвет в Силистра откри процедура за провеждане на конкурс за избор на обществен посредник поради изтичане на мандата на настоящия.
В интерес на гражданското общество в родния ни град публикуваме позорния списък на общински съветници, които погазиха свободата на словото и правото за достъп до информация:

Председател: Христина Александрова Николова
Секретар: Васил Стоянов Узунов
Елка Русева Петрова
Иванка Господинова Ташева
Станислав Иванов Ковачев
Красимир Христов Димитров
Жеко Великов Коев

Facebook коментари