Четвъртък, 20 Януари 2022 г.

Крадецът разбил дарителницата в светия олтар

След грабежа на дарителницата в катедралния храм "Св.св. Първоапостоли Петър и Павел" в Силистра станаха ясни повече факти от престъплението.
До този момент не е установена сумата, която се е намирала в дарителницата. Това е поредното посегателство върху храма само за три години. При предишния инцидент крадецът беше заловен да спи в църквата.

Когато служител на църквата влиза рано сутринта да пали кандилата, открива, че дарителницата я няма. Открива я в светия олтар – разбита.

"Влязъл е през страничния прозорец на храма – предполагам, че през деня го е отворил – огледал е нещата и вечерта влиза от там – прави деянието си и пак от там излиза – от там снеха отпечатъци", разказа отец Добри Върбанов.

В силистренската църква подобен случай е имало преди две-три години. Тогава обаче крадецът е бил заловен на място – в параклиса към храма.

"Даже не успява да извърши кражбата – заспива там и сутринта наша служителка го открива там", спомня си отец Добри Върбанов.

От 2010 година обаче не е имало сериозни престъпления към църквата. Тогава от храма "Света Троица"в Алфатар бяха откраднати икони, евангелие и уникална плащеница.

"Който посяга на божия храм – това е голям грях – да крадеш от Бога не е редно", заяви отец Добри Върбанов.

Според него всеки, който е влязъл да запали свещичка в храма, е имал възможността да огледа мястото и да планира деянието си.

информация: БНТ

Facebook коментари