Понеделник, 06 Юли 2020 г.

Немски инвеститори гостуваха в Дулово

В Дулово се проведе делова, работна среща с Роберт Линдеман-Берк, управляващ съдружник на "Кварцверке", Германия и председател на Надзорния съвет на "Каолин"ЕАД. На срещата присъстваха д-р Юксел Ахмед, кмет на Община Дулово, инж. Сезгин Галиб, председател на ОбС Дулово, Юксел Исмаил, заместник-кмет, общински съветници- представители на политическите партии в местния парламент. Тук бяха и д-р Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на "Каолин"ЕАД, изпълнителните директори Радомир Чолаков и Димитър Ангелов, проф. Райнер Кирхдьорфер, член на надзорния съвет.
Срещата започна с изказването на благодарност от д-р Ахмед към "Каолин"ЕАД за направеното дарение за хирургичното отделение към МБАЛ-Дулово.
Г-н Линдеман-Берк запозна присъстващите с дейността на германската група "Кварцверке", която е една европейска семейна фирма със столетна традиция в областта на добива и обогатяването на индустриални минерали. Той сподели вижданията и идеите за дейността на фирмата в дуловския регион като неколкократно акцентира, че това ще става с изключителното съдействие и участие на ръководството на общината. Немските инвеститори държат за стриктното спазване на българското и европейско законодателство във всички възможни дейности и процедури, като това ще подпомогне изграждането на доверие и най-вече сигурност и защита на интересите на местната общност. На въпросите поставени от присъстващите общински съветници бе отговорено подробно и изчерпателно. Работната визита завърши с обещание за следващи срещи и разговори.
Припомням, че в края на месец февруари тази година с решение на Министерски съвет на "Каолин" АД беше предоставена 35 годишна концесия за добив на кварц-каолинова суровина от находище "Колобър" в община Дулово. Очакваните постъпления от концесионни плащания надхвърлят 28 млн. лева. Производствената дейност се предвижда да бъде обезпечена с инвестиции в размер на 8,2 млн. лв. като за срока на концесията в общинския бюджет ще постъпят минимум 14 милиона лева.
През 2013г "Каолин" АД се присъединява към групата "Кварцверке", Германия. В момента групата "Кварцверке" има 35 предприятия в девет страни на Централна и Източна Европа.

Facebook коментари