Неделя, 14 Април 2024 г.

Милена Дамянова в Главиница: Образованието има приоритетно място в управленската програма на ГЕРБ

"Много неща се изговориха в сферата на образованието в последните години. За съжаление, много деца вече избират да учат и в средните, не само във висшите, училища в Европа. Затова и в предишния мандат, и сега образованието има приоритетно място в нашата управленска програма", това каза водачът на листата на ПП ГЕРБ-Силистра Милена Дамянова пред представители на учителското съсловие от Главиница.
"Нашата програма е реалистична. Да, заложили сме повишаване заплащането на учителите, но с изискване за повишаване на квалификацията. Има и са предвидени средства за това по европейските програми. Предвидили сме безплатни занимални и занимания по интереси. По време управлението на ГЕРБ започна и проектът "Успех", който смятам, че показа добри резултати", каза Дамянова.
"Предвидили сме още повече психолози, ресурсни учители и педагогически съветници в училищата. Сигурно знаете, че в законопроекта за предучилищно и училищно образование е предвидена промяна в системата на ресурсното подпомагане, като целта е по-голяма част от средствата да отиват в училищата и детските градини, където всъщност се обучават децата със специални образователни потребности", каза Дамянова.
Тя посочи още, че в управленската програма на ПП ГЕРБ е заложено и външна оценка на качеството на образованието, което се предлага във всяко училище и всяка детска градина. "В тази методика са съобразени и допълнителни фактори – географски, демографски, етнически, така че да може да бъде дадена по-обективна оценка от това, което децата демонстрират на външното оценяване", обясни водачът на листата на ПП ГЕРБ-Силистра.
Във връзка с единните разходни стандарти Милена Дамянова посочи, че целта на ПП ГЕРБ е те да бъдат увеличени, като припомни, че ГЕРБ е внесло такова предложение и за бюджет 2014, но то е било отхвърлено от управляващото мнозинство. "Основна задача на наш евентуален кабинет ще бъде да гарантираме финансовата стабилност на системата. Знаете, че в последните дни на управлението на предишното правителство бе подписан колективен трудов договор, в който бяха заложени и по-високи заплати, макар и не за всички, и повече заплати при пенсиониране и други добре звучащи неща. Но за всичко това пари в бюджета не са предвидени. Това е един предизборен документ, който остава на гърба на следващия кабинет", посочи Дамянова.
"Нещо повече, проектът за целодневна организация в средищните училища е удължен само като срок, но не е финансово обезпечен. И в момента Министерство на финансите прави всичко възможно да осигури пари и за втория учебен срок, защото в момента такова е осигурено само за първия учебен срок. Същото е и с проекта "Успех", каза още Милена Дамянова.
"Нашата система тръгва с минус 250 милиона. Така че нашата първа задача ще бъде да гарантираме целодневното обучение и проекта "Успех". И освен това, ние трябва да направим всичко възможно, за да стартираме оперативна програма "Образование за интелигентен растеж", защото там има заложени пари и за детските градини. От общото доверие на правителството в Европа, както и на всички останали, ще зависи стартирането на текущия вече програмен период за България", обясни тя.

Facebook коментари