Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Корабът "Тутракан" - близо век вярност на реката

Историята на кораба "Тутракан" е история за близо век вярност на реката. Построен през 1917 г. в немския град Линц, той е кръстен "Бая", но по-късно е преименуван на "Тутракан".

Първи стъпки:

С дължина от 58 метра, ширина от 8 метра и задвижван от 400 конски сили парна машина, "Бая" първоначално е търговски кораб, плаващ по Дунав.

Втората световна война:

Втората световна война бележи нов етап в живота на кораба. Мобилизиран, "Тутракан" служи като минен заградител в Черно море, допринасяйки за защитата на българските брегове.

Следвоенни години:

След войната "Тутракан" се връща на мирно плаване по Дунав, превозвайки товари. По-късно става учебен кораб, обучавайки десетки български капитани.

Първи сред първите:

"Тутракан" се окичва с две исторически първенства: първият български пътнически кораб, акостирал на немско пристанище (Регенсбург) и първият български плавателен съд, преминал през канала Черна вода – Констанца, свързващ Дунав с Черно море.

Краят на една епоха:

С течение на времето става все по-трудно да се поддържа старият "Тутракан". През 2008 г. е отписан от речния регистър, а година по-късно е бракуван. През 2010 г. е предаден за скрап.

Facebook коментари