Петък, 01 Декември 2023 г.

Д-р Владимир Янков: "Днес празнува Духовността!"

Приветствие на областния управител д-р Владимир Янков по случай
1 ноември – Ден на народните будители


Уважаеми дами и господа,
Уважаеми млади хора,

Да Ви поздравя с един от най-българските празници е особена привилегия за мен!
Истинските будители ни оставиха в наследство своята вяра, кураж, творби, щедрост, дела, живот и гибел... "Връщаме се" към тези достойни хора на перото и към непокорните и горди наши сънародници, които и сега могат да ни учат как се обича България!
Днес, когато имаме уроците от историята си и когато сме изправени пред нови национални предизивкателства, може би най-после ще осъзнаем пророческите думи на Васил Друмев: "Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!"... И ще предадем, чрез примера си, тези уроци на следващите поколения.
Днес празнува Духовността. Тя е неподвластна на лични интереси и обществена показност, на низки страсти и високопарно крещене, на удобни клишета и ненужна сервилност.
Денят на народните будители е възможност да благодаря на онези общественици, творци, самодейци, журналисти и хора с будна съвест и позиция, които са избрали и отстояват морални принципи и поведение. Вярвам и в младите хора, които не само че намират своите добри примери в миналото, но продължават да ги търсят и в настоящето!
Дано да са все по-малко тези, които просто отбелязват или почитат паметта на Паисий, Левски, Ботев, Райна Княгиня, Добри Чинтолов, Иван Вазов, Захари Стоянов, Васил Априлов, Неофин Бозвели... и повече онези, които празнуват, припомнят си и се вдъхновяват от живота, творчеството и дейността им! Те "разтърсиха" своето време и изпълниха със съдържание голяма част от историята ни. Те ни карат не само да благоговеем пред тях, а и ни вдъхновяват за смислен живот, за съдържателни и морални дела.
За нас остава дългът да ги следваме...

Честит празник!

д-р Владимир Янков 1 ноември 2011 г.
Областен управител на област Силистра

Facebook коментари