Петък, 14 Юни 2024 г.

Нощта на Регаиб: Мюсюлманите се молят за Божията милост

"От тази вечер сме в сезона на берекета, настъпват трите благословени месеца, и то заедно с нощта "Регаиб". Честити и благословени да са за всички мюсюлмани, които търсят мъдростта, милостта и напътствието на Аллах", написа в профила си във Фейсбук председателят на Висшия мюсюлмански съвет към мюсюлманското вероизповедание Ведат Ахмед.

Думата "регаиб" произлиза от арабската дума "рагибе", което в буквален превод означава "дар и нещо, което се желае".

Според мюсюлманския календар нощта на 11 срещу 12 януари бележи началото на трите благодатни месеца (Реджеб, Шабан и Рамазан). Тази година те приключват на 10 април, когато е първият ден на Рамазан байрам.

"Според неофициални данни, в София живеят около 90 хиляди мюсюлмани от различни етноси. Тази вечер в "Баня башъ" джамия имаме специална празнична програма. Нощта "Регаиб" се отбелязва в първата петъчна нощ на месеца Реджеб, т.е. това е нощта на четвъртък срещу петък. И тази година тя се падна на първия ден от месеца Реджеб", каза за БТА районният мюфтия на София Бейхан Мехмед.

През тази нощ мюсюлманите отправят молитви, четат се откъси от Корана, организират се празнични програми в джамиите или по домовете в по-тесен домашен кръг, споделят радостта от празника, разказа още районният мюфтия Бейхан Мехмед и пожела: "Всички да бъдем здрави, и най-вече тази година отправяме молитви към Всевишния войните по света да приключат, в Украйна и ивицата Газа да няма повече жертви, да не пострадат невинните граждани в никоя част на земното кълбо".

През такива празнични вечери мюсюлманите по нашите географски ширини се черпят с шербет или халва.

Реджеб и Шабан са месеците, в които мюсюлманите се подготвят да посрещнат Рамазан. Те вярват, че колкото по-добра е духовната и материална подготовка през тези месеци, толкова по-добре ще посрещнат Рамазан.

Според мюсюлманите в трите благодатни месеца "са скрити" специални дни, през които благодатта и милостта на Господ е още по-щедра и Tой приема всички молитви, които са отправени към Него.

Facebook коментари