Събота, 20 Април 2024 г.

71 години свободна Силистра в пределите на майка България!

Скъпи добруджанци,
драги силистренци,
С Крайовския договор от 7 септември 1940 г., Отечеството ни си възвръща от Румъния Златната българска Добруджа и усилията, които поколения българи са вложили пламенно за свободата на Добруджа, се увенчават с успех!
В бързането на времето, неусетно изминаха 71 години от онзи светъл и паметен ден – 1 октомври 1940 г., в който българските войски влизат тържествено в Силистра "под специално издигнатата и пищно украсена арка", а "хората – дошли от близки и далечни села, със знамена, с китки и с подаръци, прегръщат войниците, задъхват се от радост и плачат от невиждан досега възторг... хористи на музикалното дружество "Седянка" манифестират пред гражданството и запяват "О, Добруджански край", ...по улиците и площадите се вият добруджански хора и ръченици" ( във в. "Мир", 1 окт. 1940 г.). Силистра е отново свободна и в пределите на майка България!
На тази светла дата Силистра отбелязва с поклон, спомен и венец борбите, страданията и надеждите на нашите предци, почита паметта на мирните добруджански жертви и на героите, които отдадоха живота си за освобождението на Добруджа!
Скъпи силистренци, и днес родината ни има необходимост от нашата патриотична всеотдайност към идеалите, от отдадеността ни към делата –
за да имаме достойно европейско бъдеще като български народ!
Честит празник!


ПП ГЕРБ - Силистра

Facebook коментари