Сряда, 24 Юли 2024 г.

Приключиха обученията на Академия за местни предприемачи 7.0 със силно силистренско присъствие

6 от 15 екипа, участващи в акселераторa на Академия за местни предприемачи 7.0, са от Силистренско

За седми път Академия за местни предприемачи събра екипи от областите Хасково, Кърджали, Силистра и Благоевград. Прекарахме три вълнуващи уикенда в (17 ноември – 4 декември 2023) и нито силният вятър, нито сериозният снеговалеж попречиха на 15 екипа да пътуват всяка седмица до София. Както винаги, времето мина неусетно и всички вече имаме много нови приятели.

Заедно с експертите на Център Ринкър - Явор Гочев, Пенка Цветкова и Мая Косева, предприемачите работиха върху бизнес модела си, учиха се как да маркетират и продават своите продукти и услуги, как да презентират пред жури и потенциални инвеститори, започнаха разписването на бизнес плановете си. С нас бяха и външни ментори, които навлязоха в дълбочина по темите на счетоводството – Николай Георгиев, правната рамка и търговска марка – Елислав Атанасов, онлайн продажбите – Георги Мерджанов, изграждането на бранд – Жюстин Томс.

Екипите се включиха с хъс и отдаденост, дискутираха идеите си, откриваха общи възможности и се превърнаха в сплотена група, част от общността на Център Ринкър. Отново имаше голямо разнообразие от идеи – възхитихме се на арт декорации от скандинавски мъх, красиви растения в саксия, стилни украси за детски стаи, ароматни сапуни и масажни масла, научихме много за специалното кафе и къде ще ни направят специален кетъринг. Имаме екипи, предлагащи спортни занимания за малки и големи, както и бойното изкуство Муай Тай. Онлайн приложенията покриват цял спектър от услуги за академичната общност, през млади творци до софтуеър, организиращ работата на ресторантьорите, както и посредник в управлението на недвижими имоти. Не са забравени и домашните любимци – с комплексна услуга: хотел, тренировки и разходки.

За първи път имахме толкова много екипи от Силистра – 6, които ни увериха, че предприемаческата екосистема в региона се развива бързо, увлича млади хора и всички те работят заедно за подобряване на средата си.

Впечатлиха ни и двамата 18-годишни предприемачи, които не са част от училищен екип, а активно и всеотдайно развиват собствен бизнес.

akademia 7 2

По думите на Явор Гочев "Групата беше много силна и беше удоволствие да се работи с тях, отново се получи един сплотен колектив, като отделните екипи вече си помагат за различни част от техните проекти."

Според участниците най-полезни за тях са били обратните връзки не само от лекторите, но и от останалите екипи. Повечето от тях успяха да фокусират по-добре идеите си и да обмислят следващите си стъпки.

Предстои писането на бизнес планове, които екипите ще презентират пред жури на Големия финал - 25 януари 2024 г. Общият награден фонд е 35 000 лева.

Стискаме палци на всички, макар че на раздяла си казахме, че всички вече са победители заради получените знания, осъзнатите възможности и новите приятелства.

"Академия за местни предприемачи" е обучителна програма, специално създадена за хора с предприемачески идеи, които искат да стартират собствен бизнес. Насочена е към тютюнопроизводителните региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. Осъществява се от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация BCause с финансовата подкрепа на "Филип Морис България" като част от програмата "Забавно лято, грижовна есен 2023".

Facebook коментари