Сряда, 29 Ноември 2023 г.

ОБРЪЩЕНИЕ НА Д-Р ВЛАДИМИР ЯНКОВ ЗА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ

Уважаеми дами и господа,
Уважаеми силистренци,

На 22 септември 1908 г., нашите предшественици дадоха ясно да се разбере, че нито унизителните клаузи на Берлинския договор, нито чуждите интереси са в състояние да подтиснат стремежа на един народ към независимост. Паметните събития от преди 103 г., в черквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, когато с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България, са триумф за националната ни кауза. Високата порта, а след това и Великите сили, признават официално българската независимост.
Днес ние честваме историческата действителност на България. Всеки българин с чувство за принадлежност към родината, трябва да запечата в съзнанието си тази дата, защото както Съединението, така и провъзгласяването на Независимостта, според думите на тогавашния министър-председател Александър Малинов, са "дело, чисто българско, продиктувано само от български чувства и български интереси".
Убеден съм, че няма българин, който да не изпитва възторг, при такова историческо наследство, при такъв брилянтен пример за държавническо поведение!
Нека си пожелаем да имаме дух, достойнство, сила, разум и сърце като на предците ни! Нека и днес си даваме сметка, че националната ни идея е успявала, когато и водачите ни и народът ни са намирали кураж и воля да поставят българските въпроси и да отстояват националния интерес смело, категорично, но и обосновано!

Да обичаме България и да бъдем достойни последователи на предците си!

Честит Ден на Независимостта!


д-р Владимир Янков 22 септември 2011 г.
Областен управител на област Силистра

Facebook коментари