Вторник, 26 Септември 2023 г.

Почетоха загиналите войни край Тутракан

Сто и седмата годишнина на Тутраканската епопея отбелязаха с национален събор-възпоменание в мемориала "Военно гробище - 1916 година" край тутраканското село Шуменци, предаде БТА. Честването започна с велопоход до мемориалния комплекс. Отслужена бе панихида в памет на загиналите за свободата на Добруджа. Положени бяха венци и цветя пред обелиска в мемориала.

Паметникът е издигнат преди 100 години от местното население в знак на признателност пред героите на Тутраканската епопея. На него са изписани на четири езика – български, румънски, немски и турски - думите: "Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за техното отечество". В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. Потомците на мнозина от тях редовно участват в проявата.

В момента е в процес на изпълнение проект на Община Тутракан "Изграждане на мемориален комплекс "Тутраканска епопея-1916" и прилежащите му публични пространства. Той е финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" с приоритетна ос "Развитие на туризма". Проектът предвижда да се построи нова музейно-експозиционна сграда и мултимедийна диорама – високо технологична цилиндрична зала, оборудвана с модулна видеостена. Планувана е също 3D карта на бойните действия и интернет базирана информационна система. Ще има и многофункционална зала за експозиции и конференции.

Facebook коментари