Вторник, 27 Февруари 2024 г.

Румъния, Нидерландия и "Локхийд Мартин" подписаха за школата за пилоти на F-16 до Силистра

Писмо за намерения между Министерството на националната отбрана на Румъния, Министерството на отбраната на Кралство Нидерландия и компанията "Локхийд Мартин" относно Центъра за обучение на Ф-16 в Румъния беше подписано днес от румънския министър на националната отбрана Анджел Тълвар по време на неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз в Толедо, Испания, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на прессъобщение на Министерството на отбрана.

"Чрез този център Румъния се ангажира да осигури висококачествена среда за обучение, с достъп до технически ресурси и най-съвременно ноу-хау не само за румънски пилоти, но и за пилоти от съюзнически и партньорски държави, включително Украйна", каза Тълвар.

За осъществяване на проекта Кралските военновъздушни сили на Нидерландия ще разположат няколко самолета Ф-16 в 86-та авиобаза "Лейтенант авиатор Георге Мочорнита", като по този начин ще улеснят ефективното обучение на румънските пилоти. Също така, компанията "Локхийд Мартин" ще осигури техническа поддръжка на най-високо ниво чрез летателни инструктори и инженерно-технически персонал. Чрез това солидно сътрудничество се осигурява комплексна подготовка, съобразена с международните стандарти, се отбелязва в прессъобщението на румънското министерство на националната отбрана.

Школа за пилоти на F-16 ще има на 60 км от Силистра

Центърът за обучение на Ф-16 в 86-та авиобаза ще се превърне в регионален център, факт, който бе потвърден с подписването на Съвместната декларация на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г. Чрез това споразумение Румъния се присъедини към други съюзнически нации като Белгия, Канада, Дания, Люксембург, Норвегия, Холандия, Полша, Португалия, Швеция и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в подкрепа на обучението на украински пилоти за самолети Ф-16.

"Изразявам надежда, че Центърът за обучение на Ф-16 в Румъния ще покаже своето стратегическо значение, което има за цел да отговори на комплексните изисквания за сигурност на Румъния, на нейните съюзници и партньори в региона. Тази съвместна инициатива укрепва позицията на Румъния като регионален лидер в обучението на пилоти на Ф-16, които допринасят за сближаването, демонстрират единство и укрепват евроатлантическата отбрана", каза министър Анджел Тълвар.

Според румънското министерство на националната отбрана този проект не само подчертава ангажимента на Румъния към колективната сигурност, но също така отразява солидната подкрепа, оказана на партньорите на страната. Чрез Центъра за обучение на Ф-16 Румъния утвърждава ролята си на доставчик на сигурност, като допринася значително за подкрепата на способностите на Украйна в рамките на колективните усилия за стабилност и сигурност.

Снимка: Министерство на националната отбрана на Румъния

Facebook коментари