Събота, 20 Април 2024 г.

Школа за пилоти на F-16 ще има на 60 км от Силистра

Тренировъчен център за военни пилоти на изтребители F-16 ще бъде открит в обозримо бъдеще недалеч от българския град Силистра, съобщава КАПИТАЛ. За жалост той няма да бъде в България, а на територията на съседна Румъния, която постепенно започва да се оформя като потенциален регионален хъб за обучение и обслужване на въпросния тип стандартни натовски бойни самолети.

Северната ни съседка е една от 11-те съюзнически държави, които, по време на лидерската среща на НАТО във Вилнюс преди седмица, учредиха т.нар. "коалиция F-16" в подкрепа на Украйна. Целта на инициативата е армията на Киев спешно да започне да преминава към западен тип изтребители. Във Вилнюс стана ясно също така, че именно в Румъния ще бъде изграден регионален тренировъчен център, където украинските пилоти и техници да се учат да използват F-16. Идеята е първоначалното обучение да започне много бързо - още през август, най-късно през септември. Не е ясно обаче колко време ще мине, преди западните бойни самолети се появят на фронта в Украйна.

До скоро точната локация на бъдещата школа за натовски авиатори се пазеше в тайна. Сега обаче става ясно, че тя почти сигурно ще се намира в румънската 86-та авиобаза Борча край дунавското градче Фетещ. То е разположено само на около 60 км североизточно от българската граница при Силистра.

Местонахождението на бъдещия тренировъчен център се разбира от обяви за наемане на персонал, публикувани от щатската частна военна компания Draken International. Именно тя е избрана да бъде подизпълнител на американския отбранителен гигант Lockheed Martin, който е производител на изтребителите F-16 и сега е натоварен от правителството на САЩ да се заеме с обучението на украинските пилоти. От обявите става ясно, че се търсят авиационни инструктори и технически персонал, които са цивилни и да работят на територията на 86-та авиобаза Борча.

Draken International е известно име в отбранителната индустрия и авиационните среди. Частната компания е най-популярна с това, че осигурява самолети и пилоти, които да симулират противникови сили по време на ученията на американските военно-въздушни сили (ВВС). Интересно е също, че тя, заедно в румънската бойна авиация, е купувач на част от свалените от въоръжение норвежки F-16 - 12 от бойните самолети трябва да станат собственост на фирмата, а други 32 - да преминат към армията на Букурещ. След финализирането на покупката Румъния вече ще разполага с 49 подобни изтребители, за които ударно ще има нужда от много нови авиатори и техници.

В този контекст е важно да се отбележи, че във въпросния тренировъчен център за F-16 първоначално ще се обучават приоритетно румънски пилоти. По думите на Рей Писели, вицепрезидент на Lockheed Martin по международните въпроси, школата евентуално ще може да започне да приема и украински авиатори чак към края на 2024 г. Преди това офицерите от украинските ВВС ще тренират в другите държави, които са членове на "коалицията F-16" - най-вече в Нидерландия и Дания. В Дания например обучението ще става в авиобаза Скридструп. Там ще тренират около 10-12 пилоти и 30-40 души технически персонал.

Интересно е също така откъде евентуално ще дойдат бъдещите самолети F-16, които ще бъдат предоставени на Украйна. Повечето участници в коалицията системно избягват конкретиката по този въпрос. Например САЩ мъгляво отбелязват, че донори най-вероятно ще бъдат европейски съюзнически държави. Дания все още отказва ясно да каже дали е готова да даде част от своите F-16, които през следващите години трябва да бъдат заменени с американски стелтове F-35. Правителството на Нидерландия за сметка на това вече неколкократно заяви, че за него няма червени линии по темата. От своя страна Норвегия, дори след предоставянето на изтребители за Румъния и Draken International, би трябвало да разполага с още около 10 бройки F-16 "на склад".

Изграждането на тренировъчния център в Румъния е добра новина и за България. Само след около година и половина в страната ни трябва да дойдат първите бройки от новопроизведените F-16 Block 70, така че армията ни в спешен порядък също трябва да започне да обучава нови пилоти и техници. Суровата реалност е, че до момента българските ВВС разполага само с двама авиатора, сертифицирани в САЩ да летят самостоятелно на F-16. До началото на 2025 г. бройката им по принцип трябва да нарасне до около 10-12 души. От тях обаче само четирима ще достигнат нивото да бъдат "водач на двойка изтребители", както отбелязва бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов, които е и бивш началник-щаб на ВВС. По думите му това е крайно недостатъчно, за да могат българските F-16 реално да се използват. Тепърва в САЩ трябва да бъдат изпратени и хората, които ще бъдат обучавани за авиомеханици и наемен персонал.

Фундаменталният проблем в случая е, че основните ресурси за обучаване на пилоти на F-16 се намират в САЩ, а времевите слотове за приемане на нови курсанти обикновено са запълнени за години напред. Изключения, разбира се, могат да се направят, по през последните години страната ни с нищо не е показала, че заслужава някакво по-привилигировано отношение от останалите. Американските военни също така има по-стриктни и специфични изисквания към авиаторите и най-вече към тяхната възраст (което е проблем за все по-застаряващата българска армия).

В този контекст изграждане на мащабен тренировъчен център за F-16 в съседна Румъния вероятно ще се окаже много добра новина за българските ВВС.

Facebook коментари