Вторник, 05 Декември 2023 г.

Силистренката Мая Стоянова с първи самостоятелен албум "Open"

През последните години Мая Стоянова живее и работи в Сингапур. Там се появи и първият й самостоятелен албум "Open". Той включва авторски пиеси на певицата, както и джаз стандарти. Всички песни са на английски език. На английски е и краткият текст, в който Мая разказва за своята музика и колегите, които са подкрепили проекта й. На български е написала само последните думи: "С много обич посвещавам този албум на баща ми, който винаги ще живее в сърцето ми."

"Винаги съм имала влечение към музиката – споделя Мая. – Наследила съм го от родителите си. Те имаха съвсем различни професии, но обичаха да пеят. У нас непрекъснато звучеше музика. Родена съм в Силистра. Съхранила съм прекрасни спомени от детството си. В Силистра започнах да уча музика, там са първите ми изяви на сцена. Когато бях на 10 години започнах уроци по класическа китара в Детската музикална школа в родния ми град. После продължих в Музикалното училище. Учителят ми по китара имаше кънтри група, а аз пеех в нея. Свирех и на пиано. Бях на 16 години, когато един от преподавателите ми даде записи на джаз дуети на Ела Фицджералд и Луис Армстронг. Помня, че се почувствах неудържимо привлечена от тази музика още с първите тонове, които прозвучаха. По-късно завърших Националната музикална академия "Панчо Владигеров". Още докато следвах, пеех в столични клубове. Тогава работех с различни групи – "Дърти пърчис", "Инфинити", "Форте". Имах и своя формация, която се наричаше "Хамелеон". Беше много хубаво време, преживяхме прекрасни моменти на сцената."

След като завършва академията, Мая започва да пътува като солистка на различни групи. Няколко години странства из Европа и Азия. Попада в Сингапур и решава да се установи там. Тъй като новите й колеги трудно произнасят фамилията й, Мая оставя само последните четири букви. Така се появява артистичното име Мая Нова. Сега преподава пеене в "LaSalle College of the Arts", както и в няколко други училища. Пее в различни джаз клубове, изнася концерти.
"Идеята за албума нося в себе си отдавна, но чак сега събрах смелост да я осъществя – споделя певицата. В първия ми самостоятелен албум участват музикантите, с които работя в Сингапур – Тан Уей Сиант, Андрю Клайн и Тан Буун Ги. Заедно с колегите ми решихме да направим записите максимално близо до обичайните ни клубни и концертни изяви. Влязохме заедно в студиото и така записахме пиесите. Всяко от заглавията, включени в албума, има някакво специално значение за мен. През август съм в Банско – участвам в Международния джаз фестивал. Всяко лято съм в България, но по-голяма част от времето прекарвам в Силистра. Успявам понякога да посетя джаз клубове в столицата и дори да пея с моите приятели, които свирят там. Но за пръв път от дванадесет години пея на голяма българска сцена. В проекта, който представяме в Банско, участва саксофонистът Риг Маргица – много известен джаз музикант от САЩ. С него се запознахме преди две години в Париж – точно след конкурса за джаз вокалисти в Монтрьо, където бях полуфиналист. Посетих негов концерт във френската столица, запознахме се и решихме да направим общ проект. По-голяма част от пиесите в програмата са на Рик, има и песни от новия ми албум. Известният американски музикант идва за пръв път в България, специално за изявата в Банско. В проекта поканих двама българи, които също живеят в чужбина – пианиста Димитър Бодуров и басиста Чавдар Начев. С нас е и Димитър Димитров – ударни."

Сред заглавията в новия албум е и известната джаз пиеса "You and the Night and the Music". Ако я чуете, може би ще се сетите за една много популярна музикантска шега – "Да си дойдем на "Дайчовото". В общи линии това означава: "Каквото и да правим, рано или късно стигаме до познатото, до нашенското". Оказва се, че Мая не е чувала този израз, тъй като отдавна не живее в България. Но именно в ритъма на популярното българско "Дайчово хоро" умело е преобразила темата на известната пиеса. Една от авторските й пиеси пък е върху популярната народна песен "Полегнала е Тодора".

информация на БНР

Facebook коментари