Петък, 23 Февруари 2024 г.

Ято руски дронове стигна по Дунав до Измаил

Голяма група руски военни дронове навлезе в устието на река Дунав днес и се насочи към пристанищния град Измаил, на границата с Румъния, казаха украинските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс.

Русия удари тежко украинско пристанище с което Силистра е поддържала редовна речна връзка

В групи в социалните мрежи се съобщава, че системите за противовъздушна отбрана са били чути да изстрелват ракети в зоната край две дунавски пристанища - Измаил и Рени.

Губернаторът на Одеска област Олег Кипер призова към 1:30 живеещите в района на Измаил да потърсят убежище, а час по-късно отмени въздушната тревога.

Руска атака по Измаил, чието пристанище е използвано за износа на зърно, предизвика глобално повишаване на цените на храните в началото на този месец, напомни агенцията.

Около една четвърт от износа на зърно от Украйна минаваше през украинските пристанища по Дунав, преди Русия да се оттегли от сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море. След това те станаха основен изходен пункт. Зърното се пренася с баржи до румънското пристанище Констанца, а оттам се преразпределя по други дестинации.

Facebook коментари