Сряда, 17 Април 2024 г.

Русия удари тежко украинско пристанище с което Силистра е поддържала редовна речна връзка

Снощните руски удари с дронове по украинския дунавски пристанищен град Измаил са причинили "сериозни" щети, предаде Ройтерс, като се позова на свой източник от индустриалната сфера.

Украинският дунавски град в близкото минало е било част от целогодишната регулярна линия Силистра – Рени – Измаил – Силистра.

През 2017 година беше обявено, че ще възстановяват плаването на метеорите по Дунав между Силистра и Измаил. Това заяви тогава вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов след заседание на Координационния център за връзка с българите с Украйна.

Няма информация за пострадали хора, заяви в "Телеграм" областният управител на Одеска област Олег Кипер, без да пояснява къде точно се намират поразените обекти. Кипер публикува няколко снимки, на които се вижда как огнеборци потушават пожар, избухнал във висока сграда близо до река.

Пристанищна инфраструктура на река Дунав, която е от жизненоважно значение за износа на зърно, беше поразена при руски удари тази нощ, заяви днес украинската главна прокуратура, цитирана от Франс прес.

"Врагът атакува пристанищна и индустриална инфраструктура на река Дунав", съобщи главната прокуратура, като уточни, че са поразени зърнени складове.

Източник от украинската индустрия заяви пред Ройтерс, че основната цел на руските атаки е бил Измаил – пристанищен град на река Дунав, в непосредствена близост до границата на Украйна с Румъния, през който минава основен алтернативен маршрут за износ на украинско зърно предвид фактическата блокада на износа му през Черно море.

"За съжаление, има щети", написа украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм".

Руснаците удариха украински град поддържал през годините регулярна връзка със Силистра

Русия засили нападенията си по украинската земеделска и пристанищна инфраструктура, след като миналия месец Москва отказа да продължи Черноморската зърнена инициатива, която осигуряваше безопасни коридори за износ на украинското зърно.

Facebook коментари