Вторник, 27 Февруари 2024 г.

Двойно увеличават транзитния капацитет на украинско зърно през Румъния

Мерки за увеличаване на транзитния капацитет на украинско зърно през Румъния от 2 на 4 милиона тона всеки месец ще бъдат предприети през следващия месец. Това съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну след разговори в Галац с висши представители на Съединените щати, Европейския съюз, Република Молдова и Румъния за алтернативни маршрути за транспортиране на зърно от Украйна.

САЩ, ЕС, Молдова и Румъния ще обсъдят алтернативни маршрути за транспортиране на зърно от Украйна

"Съгласихме се, че украинският износ на зърно трябва да бъде ускорен в контекста на атаките през последните седмици срещу украинските пристанища Рени и Измаил. Подчертах значението на румънските сухопътни, железопътни и морски транспортни маршрути за поддържане на непрекъснат поток за износ и внос от Украйна. От гледна точка на транспорта по река Дунав, Сулинският канал е единственият жизнеспособен воден път за тези транспорти и затова е важно да се оптимизира капацитетът на този маршрут", заяви Гриндяну, цитиран от Аджерпрес.

"Пред лицето на бедствието единството надделява. Румъния, Украйна, Република Молдова, Европейската комисия и Съединените щати ще обединят усилията си след грубото излизане на Русия от Черноморската инициатива за зърно. Въпреки безмилостното унищожение от Русия на украинската пристанищна инфраструктура и складове за зърно, ние оставаме ангажирани с осигуряването на непрекъснатост на украинския износ на зърно, за да отговорим на глобалното търсене. Работейки съвместно, сме решени да укрепим и диверсифицираме алтернативните маршрути за износ на зърно по железопътен, шосеен и морски път, като гарантираме съществената роля на Украйна на световния пазар на храни", казаха от посолството на САЩ.

В позицията, изпратена от дипломатическото представителство, Кремъл е заклеймен, че "превръща храната в оръжие и застрашава глобалната продоволствена сигурност".

Facebook коментари