Петък, 23 Февруари 2024 г.

САЩ, ЕС, Молдова и Румъния ще обсъдят алтернативни маршрути за транспортиране на зърно от Украйна

Висши представители на Съединените американски щати, Европейския съюз, Република Молдова и Румъния обсъждат в петък в Галац алтернативни маршрути за транспортиране на зърно от Украйна, според посолството на САЩ в Букурещ, което изразява подкрепа за "осигуряване на непрекъснатост на износа на зърно от Украйна", съобщава AGERPRES.

На пресконференцията за селскостопанския износ на Украйна в рамките на коридорите за солидарност ЕС-Украйна ще присъстват министърът на транспорта Сорин Гриндяну, Джим О'Брайън, който ръководи службата на САЩ, която управлява режимите на санкции (Координатор на санкциите на САЩ), укр. Вицепремиерът Александър Кубраков, Магда Копчинска - директор "Воден транспорт" от Генерална дирекция "Мобилност и транспорт", представители на Европейската комисия и министърът на земеделието от Република Молдова Владимир Болеа.

"Пред лицето на трудностите единството надделява. На решаваща среща, която ще се проведе в Галац, Румъния, Украйна, Република Молдова, Европейската комисия и Съединените щати ще обединят сили след трудното излизане на Русия от Инициативата за зърно за Черно море", се посочва в съобщението на посолството на САЩ.

Така по време на срещата ще бъде предадена и благодарност към Румъния "за нейните постоянни усилия в подкрепа на износа на украинско зърно".

"Въпреки безмилостното унищожаване от страна на Русия на украинската пристанищна инфраструктура и складове за зърно, ние оставаме ангажирани да гарантираме непрекъснатостта на износа на украинско зърно, за да отговорим на глобалното търсене", казват от посолството.

Тема на дискусия ще бъде подобряването на алтернативните транспортни маршрути за зърно от Украйна.

"Работейки заедно, ние сме решени да укрепим и диверсифицираме алтернативните маршрути за износ на зърно по железопътен, автомобилен и морски път, като гарантираме съществената роля на Украйна на световния пазар на храни", добавя цитираният източник, който осъжда Кремъл за "превръщането на храната в оръжие". и застрашена глобалната продоволствена сигурност".

"Съединените щати остават твърдо с Украйна, като обещават постоянна подкрепа и помощ, за да помогнат на Украйна да преодолее предизвикателствата и да насърчи просперитета в региона", добавиха от посолството на САЩ.

Facebook коментари