Неделя, 26 Май 2024 г.

Вдигат пенсионната възраст в Румъния, България още я гони

Пенсионната възраст в Румъния ще нарасне постепенно за всички и ще стане 65 години, съобщи министърът на труда Мариус Будъй, цитиран от агенция Аджерпрес.

Министърът на труда е обсъдил в Брюксел с представители на Европейската комисия промени в пенсионната система на Румъния, които са поети като ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост. Днес министърът запозна лидерите на двете водещи партии в управляващата коалиция със серия принципи и критерии, свързани с пенсионната система, по които е била постигната договореност с представителите на Европейската комисия. Сред тях е постепенното увеличаване на възрастта за пенсиониране "за всеки човек, който работи в Румъния" на 65 години, каза министърът в двореца "Виктория" (румънският Министерски съвет - бел. прев.).

В момента възрастта за пенсиониране в Румъния е 65 години за мъжете и 63 години за жените, но съществуват някои категории трудещи се, които могат да се пенсионират и по-рано, отбелязва телевизия Диджи 24. Изравняването на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените е включено в Националния план за възстановяване и устойчивост, предаде БТА.

Министърът на труда Мариус Будъй представи и други промени, договорени с Европейската комисия. Предвижда се да няма разлики между пенсионерите от определени професионални системи и тези, които получават пенсии от публичната пенсионна система. Сред договорените с ЕК принципи е премахването на някои категории плащания и пенсии, определяни и изплащани въз основа на специални закони, съобщи министърът. Пенсиите ще бъдат изчислявани въз основа на целия период на трудов стаж, а не само от последните години, когато заплатите са по-високи, така че нито една пенсия няма да надхвърля размера на заплатата на конкретния човек.

Пенсионерите от двете страни на Дунав укрепват своите връзки

От 1 януари т.г. минималната възраст за пенсиониране в България се вдига с по два месеца за жените и с по един за мъжете.Така вече жените трябва да имат навършени 62 години, а мъжете 64 години и 6 месеца. Възрастта за пенсия ще продължи да расте до 2029 г. за мъжете и до 2037 г. за жените, когато ще се изискват навършени 65 години за мъжете и за жените, след което пенсионната възраст ще бъде изравнена,

Facebook коментари