Вторник, 28 Май 2024 г.

Пенсионерите от двете страни на Дунав укрепват своите връзки

В Гюргево бе подписан договор за сътрудничество между Градската пенсионерска организация в Тутракан и Взаимоспомагателната каса на пенсионерите в румънския град, съобщиха от община Тутракан.

Разказ в за участвалите в посещението в тутраканските пенсионери в Румъния ви предлагаме сега:

"Градска пенсионерска организация "Дунав" бе на посещение в Гюргево и Букурещ по покана на Взаимоспомагателната каса на пенсионерите в Гюргево
Още на митницата в Гюргево българската група бе посрещната от румънския ни домакин Теодор Василиу, който заедно с Любомир Николов – секретар на Демократичния съюз на българите в Румъния придружаваха гостите през двата почивни дни -11 и 12 март.

С лек дъжд ни посрещна румънския град, но много бързо след това изгря слънце. Първото посещение бе на пристанището, където започна разходката по пътя на българската история в северната ни съседка. Паметна плоча, която указва от къде е тръгнала Ботевата чета с кораба "Радецки" по пътя на безсмъртието е поставена на сградата на речната гара. На отсрещния бряг – българския, под прокрадващото се слънце, се извисяваха високите сгради на Русе.

По-късно посетихме в Гюргево и паметната плоча поставена от Фондация "Васил Левски", за да остане за потомците спомена за мястото, където е основан вестник "Нова България" издаван от великия поет и революционер Христо Ботев. Мястото се свързва и със сградата наблизо, която е приютявала българските емигранти.

Следващата спирка от нашата разходка бе музеят на Гюргево. Тук ще оставя снимките сами да говорят за археологическите, етнографски, исторически и други артефакти събрани в различните експозиции от различни епохи.

Пред музея има красива градина с алеи с бюст-паметници и най-открояващият се е на известния румънски поет и писател Михай Еминеску. Връстник е на Вазов, сравняват го с Ботев, умира на 39 години. Не може да не се снимаме пред бюста на толкова лиричен поет.

Поемаме с нетърпение към Дома на Взаимоспомагателната каса на пенсионерите, където нашите гюргевски домакини ни изненадаха с вкусен обяд в сърдечна приятелска атмосфера.

Следва кратка обиколка на забележителностите в румънския крайдунавски град – Часовниковата кула, Мавзолеят на героите, Влашкият театър "Тудор Виану" и накрая запалихме по свещ в епископската катедрала "Св. Георги и св. Успение Богородично", в който не веднъж русенски митрополити са отслужвали литургии, особено на Гергьовден.

Прибираме се в късния следобед в хотел "Влашка", където вечерта в ресторанта ще ни очаква една невероятна вечер.

За тези две срещи, които донесоха много емоции, от които научихме много за живота на пенсионерите в Румъния и скрепихме приятелството не само с чаша вино, но и с подписан договор за сътрудничество."

Facebook коментари