Понеделник, 22 Юли 2024 г.

БНР провери дали недоверието към Covid ваксините са довели до отлив от задължителните имунизации в Силистренско

В област Силистра ваксиниралите се срещу Covid-19 са 57 000 души, което директорът на Регионалната здравна инспекция доктор Теодора Начева определя като твърде незадоволителен брой. Според нея страхът и недоверието са разбираеми, но това е засегнало и задължителните ваксинации, предвидени в имунизационния календар.

Доктор Начева припомня, че задължителни са ваксините срещу полиомиелит, морбили, и хепатит, дифтерия, коклюш - все заболявания, за които е постигнат много висок резултат в годините назад, а сега сме паднали на ниво около и под 90%, а някъде има и по около 70 процента обхват. Според нея по този начин рискът от епидемии нараства.

Твърдение: Недоверието към ваксините срещу Covid-19 е довело до отлив от задължителните ваксинации при децата.

В интервю за БНР преди дни проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, изрази мнение, че покрай ваксините за коронавирус недоверието се е пренесло и върху другите ваксини. "Не трябва да се пропускат ваксините, които са за дифтерия и детски паралич, за морбили, заушка и рубеола", категоричен е професор Кантарджиев.

Като личен лекар и педиатър в Силистра д-р Дима Христова посочила пред БНР, че в нейната практика няма родителски отказа. Тя обясни, че проблема покрай Covid пандемията е било забавянето в сроковете за поставяне на задължителните ваксинации. Според нея друг е проблемът за ниското ниво на имунизация в региона:

"За нашия регион много деца се раждат в България и след това с родителите се изселват в чужбина. Това дете продължава да стои като пациент, но при една проверка остава с незавършен имунизационен курс от задължителните ваксини. Правим първата и то заминава в чужбина".

Анкета сред млади майки в Силистра на БНР, показа, че са настроени положително към ваксините в задължителния календар.

За да се постигне ефект на масов имунитет срещу дадено заболяване, е необходимо имунизационният обхват да е поне 93 %, смята д-р Боряна Кочева, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Силистра. Оптималната стойност е дори 95 на сто, но този обхват засега не може да се постигне, признава доктор Кочева.

В противен случай опасностите остават. Преди години в Силистра имаше епидемия от морбили и се наложи кампанийно, по села и училища, в полеви условия да се поставят ваксини.

Според директора на РЗИ Силистра д-р Теодора Начева вниманието на личните лекари и родителите трябва да се насочи сега и към ваксините в кърмаческа възраст срещу ротавирусните инфекции.

По думите ѝ след началото на програмата за профилактика е бил постигнат обхват от 85%, при което са били наблюдавани само единични случаи на зараза. Тя обаче вижда риск сега, когато пада бройката на ваксинираните.

Заключение на БНР

Твърдението, че недоверието към Covid ваксините е причина за отлив от задължителните имунизации при деца в Силистренско е ПОДВЕЖДАЩО. Това недоверие е само една от причините, но има и други като голямата миграция към чужбина, посочват лекари. Друга е ситуацията при възрастните над 18 години, които подлежат на имунизация срещу дифтерия и тетанус. Личният лекар д-р Дима Христова посочва, че нивото при тях винаги е било ниско, но през последните три години върви съвсем слабо. Тази тенденция тя директно обвърза с отминалата пандемия от Covid-19.

Facebook коментари