Неделя, 11 Юни 2023 г.

Теодосий Спасов: След "Икара" съм в Силистра

Кавалджията на планетата Теодосий Спасов е добруджанец родом, вече носител и на най-престижната награда "Икар" за съвременна българска музика.

Теодосий Спасов е сред най-влиятелните посланици на българската музика по света. Виртуоз на кавала, разказвач на фолклорни и джаз истории от едно по-добро духовно измерение.

Artportal.news се срещна с него секунди след като слезе от сцената в Народния театър.

– Г-н Спасов, честито! Какво значение има тази статуетка за Вас? За артиста е важно да има енергиен обмен с публиката, а в този случай получавате респекта и на гилдията.

– Явно, че музиката, която създавам, прави приятно впечатление на гилдията и по някакъв начин си общуваме (смее се). Съвременниците ми, създаващи музика, ме вдъхновяват. Много ценна награда. Тя е от музиканти за музикант.

– Къде ви намери новината, че сте удостоен с "Икар" за съвременна българска музика?

– В колата. Пътувах за София след празника на радио Шумен и получих обаждане от председателя на Съюзът на артистите в България Христо Мутафчиев, който познавам от ученическа възраст. От джазовите фестивали на баща му в Сопот.

– Имали ли сте някога момент, в който сте искали да си дадете почивка от сцената, за да се презаредите и да сте още по-вдъхновен в работата си?

– Ами, аз това го правя постоянно (смее се). Вече съм си изградил точния ритъм на почивка и работа. Не се изморявам от нито едно от двете. Както забелязвате и вие сигурно, когато работите любимата си работа, не се изтощавате кой знае колко.

– След "Икар" накъде? – След седмица в София имаме концерт с филмова музика на Хилда Казасян, след това сме в Силистра.

Теодосий Спасов е на 7 април от 19 ч. в Драматичния театър - Силистра с представлението "Да послушаме българско кино".

Facebook коментари