Събота, 15 Юни 2024 г.

Прогноза: До 10 години земята в Силистренско ще достигне 4-5 хиляди евро на декар

Икономистът и дългогодишен председател на Земеделската кооперация "Дръстър" в Силистра Кирил Боянов продължава да прави анализ на пазара на земята в област Силистра и в Добруджа като цяло.

Проведеният търг в землището на село Бабук цената за декар стигна 4 200 лева. Според експерта става въпрос за над 50 декара, намиращи се в близост до централен път, които към онзи момент са засадени с лавандула. И със съгласието на собственика и на ползвателя на земята тези декари са дадени като обезпечение на банков заем, който ползвателят не погасява своевременно в срок. При тези обстоятелства е съвсем нормално цената да достигне подобни нива.

Справка с подобни сделки в област Добрич показват, че цената на земята за последните години се е покачила над шест пъти и в момента е над 4 500 лева за декар. Според Боянов, в близките 10 години със сегашния начин на субсидиране земеделските земи ще се търгуват между 4 и 5 хиляди евро на декар.

И още един извод – самите собственици на земя най-после проумяха, че инвестициите в земеделски имоти са по-скъпи дори от тези в злато. Именно затова на този затихващ пазар частни фирми, с неясно какви доходи продължават без намесата на държавата да предлагат услугите си и бонусите си за покупка на земя, извършвайки безплатни оценки, снабдявайки се със скици от общинските земеделски служби. За обикновените хора обаче тези кадастрални планове са табу, но за други – очевидно са налични, посочва Боянов.

Facebook коментари