Събота, 20 Юли 2024 г.

Цената на земеделската земя в Силистренско скочи над 4 000 лева за декар

Обработваемата земя в Силистренско се продава на цени от 3500 лева за декар. Има търсене, но предлагане няма. Хората предпочитат да си пазят имотите и да ги дават под аренда и ги продават само в краен случай, ако им се наложи, за да си платят за лечение или друга неотложна нужда.

През 2022 г. е регистриран и рекорд - парцел в село Бабук е бил продаден от съдия-изпълнител на търг за 4200 лева за декар.

Около милион декара е обработваемата земя в Силистренска област, като 400 хиляди от тях се стопанисват от земеделски кооперации. Тенденцията за покачване на цената на земята е трайна. Налице е икономическата зависимост - търсенето определя предлагането, а колкото повече се търси, толкова и цената става по-висока.

"В момента има страшно търсене на земя, защото повечето се изкупи. По-рядко вече хората предлагат земята си за продажба", каза пред БНР Боян Димов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра.

По думите му инфлацията и отрицателните лихви по депозитите карат хората да търсят къде да си инвестират парите и така интересът към земята нараства:

"При средна рента в момента от около 100 лева на декар един парцел от 20 декара, който по 3500 лева ще излезе около 70 хиляди лева, ще се изплати между 25 и 30 години. Което икономически не е изгодно, освен ако не искате да търгувате с нея - да изчакате да се покачи цената и да я продадете. В повечето случаи хората вземат и я дават под наум, за да могат да вземат рента. Търговците на земя, те купуват и я препродават, ако им попадне нещо по-смислено. По-големите парцели се продават на по-висока цена".

Боян Димов подчерта, че в момента пазарът на земя е много свит.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл - ТУК.

Снимка: Незабравка Кирова
Боян Димов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра

Facebook коментари