Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Двама народни певци, с обща премиера на свои книги в най-големия град в Добруджа

На 27 януари т. г. от 17.30 ч. в Младежкия център в Добрич гражданите и гостите на града ще се срещнат едни от най-известните и обичани в момента народни певци, родом от Добруджа: Галина Дурмушлийска и Добрин Добрев- Финиотис в качеството им и на автори на книги, научаваме от публикация във ВЕРСИНАЖ.

Участниците в своеобразната премиера на две духовни материални свидетелства на едни от най-съкровените за добруджанци представи за света ще се насладят на изпълненията на любими народни песни от добруджанската фолклорна област в частност и на фолклорната съкровищница на България и на света като цяло.

"Красива приказка за музиката и за едно поколение, чиито песни ще останат завинаги в златния фонд на БНР", е първата книга на Галина Дурмушлийска, озаглавена "За песните на моята душа", която е с автобиографичен характер с истории от родното й село Ведрина, от Добрич, където е била солистка на Професионален ансамбъл "Добруджа", от Холандия - там създава хор "Чубрица", както и от Котел, където живее през последните години. "Изпяла съм много песни, които съм научила или са ми дали, но не съм пяла нищо без то да мине през душата ми", споделя авторката.

"Разпалени въглени. Спомени. Разкази. Публицистика" е наречена новата на Добрин Добрев, за която той казва: "Това не е мемоарна литература. Не е и изповед. В тези страници събрах преклонението и обичта си към хората, за които пиша в тях – певци, писатели, поети. Те го заслужават с духовния си и богат жизнен път, посветили се докрай на България. Някой от тях ги няма, но аз живях с тях, учих се, възхищавах им се… и ги запазих в сърцето си. Много от страниците са посветени на моята учителка Верка Сидерова – съдбоносна се оказа срещата ми с нея. Добруджа, за която един живот пеем и говорим непрестанно, присъства в цялата книга и няма как да е иначе. Десетилетия съм откъснат от нея, но сънищата ми са там и все я виждам пролетна, когато класят житата и цъфтят маковете. Моята Добруджа".

ГАЛИНА ДУРМУШЛИЙСКА е родена в Добруджа. Завършиела е хуманитарната гимназия в Добрич. От 1977 г. започва да пее в Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", а впоследствие става негов солист. По-късно с Миланка Йорданова и Нелка Петкова под вещото ръководство на композитора Петър Крумов създават трио "Добруджанка". След напускането ѝ на Професионалния фолклорен ансамбъл "Добруджа" в Добрич, започва дългата ѝ самостоятелна кариера, в която жъне многобройни успехи. През 2007 година е удостоена със званието Почетен гражданин на град Добрич, а най-високото звание, което носи с чест и до днес е Славеят на Добруджа.

ДОБРИН ДОБРЕВ е роден в Добрич. Израства в крайграничното с. Росица, където за първи път в душата му прозвучават песните на родна Добруджа. Най-напред пее в детската студиа на Добруджанския ансамбъл за народни песни и танци в Добрич (с тогавашно име Толбухин). За голямата сцена го открива Верка Сидерова през 1986 г. в конкурса "Родна стряха" на БНР. Така неговият глас звучи по Българското национално радио и телевизия от 1990 г. до днес, където записва над 100 песни. В ученическите си години сътрудничи на в-к "Пулс" и "Средношколско знаме". Професионалният му път преминава през много културни институти в София и стига в наши дни до Република Кипър, където живее и твори над 10 години. Създател е на Българския културен център "Възраждане" в Кипър, чиято задача е да помага на сънародниците ни и да издига авторитета на българската култура зад граница.

Facebook коментари