Петък, 01 Декември 2023 г.

В Тутракан ще правят тест за алкохол на желаещите да скочат във водите на Дунав за Богоявленския кръст

На 6 януари – денят, в който Българската православна църква отбелязва един от най-значимите празници в календара си – Йордановден, в Тутракан отново ще бъде спазена стародавната традиция за спасяване на Богоявленския кръст.

Този ден е посветен на Кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Богоявление се смята още за ден на светлината и просвещението.

Катедралният храм "Св. Николай Чудотворец" организира празника като в 08.30 часа в храма ще бъде отслужена Света литургия. От храма около 9.30 ч. ще тръгне литийното шествие, което ще премине до мястото, където ще проведе ритуалът по Спасяване на Светия кръст - Кейовата стена. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет.

Още предния ден – на 5 януари в катедралния храм ще бъде извършено ритуалното кръщаване на водата, в която свещеникът пуска кръст в нея. Литургията, литийното шествие и празничният водосвет ще бъдат отслужени от ставрофорен иконом Илия Тонков и свещеник Йордан Попилиев.
В 09.45.ч., преди ритуалното хвърляне на кръста, ще бъдат извършени медицинските прегледи на желаещите да участват в надпреварата за изваждане на Светия кръст от водите на р. Дунав. В 10:30 ч. ще бъде традиционното хвърляне на кръста. . Желаещите да се включат смелчаци трябва да имат навършени 16 години и да се запишат предварително на телефон 0883 375 804 или на ел. поща: direkciq_hd@abv.bg. Извадилият кръста ще получи парична награда от кмета на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Според народното поверие този, който извади разпятието от водата, ще бъде здрав през цялата година.

За сигурността и здравето на участниците ще бъде осигурен медицински екип Ще бъде направена и проверка за алкохол, като употребилите спиртни напитки няма да бъдат допуснати до участие в надпреварата. Участниците подписват декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Екип на РУ на МВР – Тутракан ще следи за реда по време на церемонията

Facebook коментари