Вторник, 28 Май 2024 г.

Избираме знаковите думи на 2022 г. за България

Избираме знаковите думи и изрази на 2022 г. в широко допитване. За втора поредна година може да дадем вота си за най-важните теми, които са занимавали обществото ни през изтеклите 12 месеца. Анкетата "Думи на годината с Как се пише?" дава възможност на всеки член на социума да гласува и така заедно да определим и обсъдим ключовите за нас въпроси, съобщиха организаторите на инициативата.

От 4 до 11 януари се събират предложения, а жури от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси ще помогне за отсяването на финалните десет думи и изрази, от които с общо допитване в периода 16-21 януари ще се изберат първите три.

След успешната кампания за 2021 г. организаторите - д-р Павлина Върбанова, създателка на платформата за грамотност "Как се пише?", и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка, са още по-уверени, че е необходимо да знаем и разбираме какво ни води и как избираме посоката като общност. А езикът и думите са наше огледало дори когато не успяваме сами да се видим добре в него.

Темите на 2022 г. отново бяха много - и в международен план, и у нас: от войната, която разтърсва всички ни, включително и с икономическите си последици, до постоянната политическа криза в България, обръщат внимание инициаторите. Любопитно е кои сюжети и чрез кои думи са били в центъра на общественото внимание, колко са се променили за една година, а също и успяваме ли да водим качествен разговор за тях. Разговор, който да води към положително развитие на страната ни и подобряване на живота ни, смятат те.

Анализ на медийното съдържание

Проучването придобива още по-голям мащаб и дълбочина, защото в настоящото му издание ще бъде включена класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език. Тя се основава на анализ на обширно онлайн съдържание, осигурен от партньорите на инициативата - системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika. "Така, освен че отново хората ще имат тежката дума чрез гласуването в анкета на сайта "Как се пише?", ще можем да обобщим годината и през окото на медиите и на влиятелните блогове. Вероятно и за самите медии ще бъде интересно да видят каква е картината на България и света, която те като цяло са представяли на своята аудитория", споделя Павлина Върбанова.

По думите на Доротея Николова, много интересен ще бъде паралелът между темите, които реално са вълнували хората, и темите, които са припознати като такива или лансирани от медиите. "Благодарение на експертите от Sensika ще имаме възможност да направим сравнение, базирано на солидни факти", казва тя.

От една страна, трябва да бъдем все по-внимателни коя информация в публичното пространство е от достоверен източник и коя по всяка вероятност е фалшива. Това обаче става все по-трудно и пропагандните и представящите тенденциозни послания сайтове и канали влияят в значителна степен на общественото съзнание, отбелязват организаторите.

Анкетата "Думи на годината" се провежда на платформата за грамотност "Как се пише?", на страницата във Facebook и в Twitter. Тя, както и миналата година, преминава през три етапа. В първия - от 4 до 11 януари - всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината ТУК и ТУК.

Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове петчленно жури ще отсее десет. Кои три от тях са най-важните за нас като общество, ще се избере в анкета в сайта "Как се пише?" от 16 до 21 януари в третия, последен етап.

Журито отново е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналистка и писателка, Доротея Николова - учителка по български език и литература и журналистка, и Захари Карабашлиев - белетрист и драматург.

Facebook коментари