Събота, 25 Май 2024 г.

20 000 дка държавна земя в Силистренско не може да бъде обработена и засята заради анулиран търг

Земеделски производители от Силистренско излязоха на мълчалив протест срещу решението на Министерството на земеделието да бъде анулиран проведен през лятото търг за отдаването на близо 20 000 дка земя от Държавния поземлен фонд (ДПФ) в региона, съобщава БНР.

Стопаните до момента нямат информация, няма сключени договори, няма споразумения за комасиране и очертаване и така ще се стигне до загуба на стопанската година.

Според Министерството има нарушение на тръжната процедура и опорочаване. Правят се проверки, води се разследване.

В края на юли и началото на август т.г. земеделци от региона участват в търг за отдаване под наем и аренда на свободните имоти от ДПФ. Някои печелят, други са в резервите. Към днешна дата обаче няма сключени споразумения, няма договори. Макар да са налице платени депозити, а някои дори да са внесли вече и дължимите суми за наеми. Все още обаче не са пуснали машините в нивите, за да орат и сеят, защото са в неведение какво ги очаква. Венцислав Костадинов от 30 години участва в подобни търгове и за настоящия твърди, че е бил редовен.

Атанас Атанасов протестира срещу бездействието – било то с основание или - не. Според него не е случайно, че все още няма издадени никакви документи.

Средната наемна цена на декар земя от ДПФ в Силистренско е 100 лв. Има стопани, които, въпреки че липсват документи, вече са засели. Най-страшното за земеделците дори не е в това дали ще загубят, ако не ги обработват тези земи.

Опасенията на Иван Берберов са, че втора тръжна процедура може да се проточи до март месец догодина.

Директорът на Областна дирекция "Земеделие", Гинка Катева, заяви пред БНР, че до края на месеца ще има яснота по въпроса. Ще има проверка на терен. Очаква се и официална заповед за анулиране на търга.

За последните 11 години за първи път в региона се стига до спиране на тръжна процедура.

Видео: Любомир Добрев

Facebook коментари