Петък, 03 Февруари 2023 г.

Мария Христова е тазгодишният носител на Специалната награда на Ротари клуб Силистра

Мария Христова, самодейка от НЧ "Доростол" Силистра, е тазгодишният носител на "Специална награда на Ротари клуб Силистра" в Кулинарния фестивал "Гозбите на Добруджа".

Четиричленно жури с председател д-р Йордан Касабов - етнолог, оцени високо вида и вкуса на нейния постен коледен кравай с отвор за нанизване на гегата на коледара, предназначен за традиционен коледарски търг навръх Коледа.

На снимката: д-р Йордан Касабов, адресатът на ротарианската награда г-жа Мария Христова и г-н Георги Иванов - кмет на дело Сребърна и паст-президент на ротарианския клуб - дарител.

Отделно журито класира участници за други 13 награди в категории за супи, основни ястия и десерти, като сред наградените са представители на селото - домакин на проявата, също от Силистра, Каварна, Калипетрово, Добротица, Срацимир, Салманово (Шуменско) и др., включително и гости от Румъния.
С грамота и подарък от организаторите бе уважена и най-възрастната участничка в лицето на 92-годишната сребърка Димитра Дякова. И само за сведение - най-млад (на 1,2 г.) "участник" бе Стефан Русинов от Фамилия Симови (4 поколения) от Сребърна. На десетки гости бяха раздадени порции от два вида супи "по сребърски рецепти". За гостите от България и Румъния - традиционно чеверме, подготвено от майстори гости.

Facebook коментари