Петък, 19 Април 2024 г.

Държавният архив в Силистра ще отбележи професионалният си празник с изложби

Професионалният празник на архивистите в България в Силистра ще бъде отбелязан с изложби, съобщиха от архива в крайдунавския град.

Първата е "България и Швейцария: заедно в историята" и е подготвена от Държавна агенция "Архиви", Държавния културен институт към Министерството на външните работи и посолството на Швейцария в България. Представена е за първи път в София през 2016 година по повод 100 години от дипломатическите отношения между България и Швейцария. Изложбата представя отношенията между България и Швейцария в дипломацията, икономиката, културата и образованието.

Силистра се вписва в тази история чрез работилия в крайдунавския град швейцарски учител Луи Айер. В Държавния архив в Силистра се съхраняват оригинални документи от дейността на Луи Айер – основател и "главатар" на гимнастическите дружества Лом, Русе и Силистра. Роден е на 28 октомври 1865 година във Веве (Швейцария), учител по гимнастика в Педагогическото училище в Силистра от 1903 до 1909 година. Принос на силистренските архивисти към изложбата за българо-швейцарските отношения са оригиналите на документи от дейността на Гимнастическо дружество "Доростолски юнак" в Силистра и лични снимки на Луи Айер.

Втората изложба е за дарителите на документи през 2022 година, наречена "Дарителството – позиция и кауза".

В изложбата са включени материали, дарени от силистренския фотограф, художник, журналист и общественик Марин Минев, документи от личния архив на Милка Енчева, която над 30 години е началник на отдела за озеленяване в Общинския народен съвет в Силистра, материали от Иванка Христова - автор на книги, журналист и сътрудник на местни и централни вестници.

Държавният архив в Силистра е отдел в дирекция "Регионален държавен архив" – Велико Търново. Архивът в Силистра е създаден през 1963 година. Към архива функционират читалня, библиотека, изложбена зала, зала за семинари, беседи и обучения. В научно-справочната библиотека са заведени 2990 тома специализирана литература. Общата фондова наличност на архива е 2145 архивни фонда.

Facebook коментари