Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Иширковски танцов състав в борбата за звание "Представителен ансамбъл"

Националната секция на ЦИОФФ България (Международен съвет на организаторите на фолклорни фестивали, аккредитирана в ЮНЕСКО) организира на всеки 4 г. от 2002 г. насам национални прегледи на фолклорните ансамбли за завоюване на звание "Представителен ансамбъл на България", съобщава РЕКИЦ-Силистра.

За целта са обявени 7 категории, вкл. и за индивидуални изпълнители. Процесът е на два етапа: първи етап – подбор на ансамбли за втория етап, който е и финален. Такса за участие във финален етап – 100 лв.; за камерни групи и индивидуални изпълнители – категории К6 и К7 - 50 лв.

Категориите са: К1. Групи за хорово пеене, К2. Танцови групи и ансамбли за автентичен и изворен фолклор, К3. Танцови групи и ансамбли за обработен фолклор – деца до 14 г., К4. Танцови групи и ансамбли за обработен фолклор – възрастни над 14 г., К5. Групи за маскарадни, маскени, кукерски игри и народни обичаи, К6. Камерни (певчески, инструментални) групи до 10 човека, К7. Индивидуални изпълнители. К8. Формации за стилизирани танци. След всеки преглед по места се провежда среща - разговор между журито и ръководителите на ансамблите. Информация за резултатите от Финалния етап ще бъдат дадени по време на 22-та национална среща на CIOFF® през февруари-март 2023 г.

Шестият пореден национален по рода си преглед е в партньорство с много фестивали в България и индивидуални концерти, в това число и Национална фолклорна среща "Автентичност и съвремие", проведена гр. Попово на 9-10 юли т. г. като първи етап на прегледа. На него Фолклорен танцов състав при НЧ "Просвета" - с. Професор Иширково, чийто художествен ръководител е Снежана Петрова, бе одобрен от журито на НФФ за явяване на финалния етап, обявен за 8.10.2022 г. в град Добрич. Иширковци ще се представят с типични за своето село танци, някои от които бяха възстановени преди няколко години.

Възстановката им е по идея на хореографа Стоил Енчев и продължават да се играят до ден днешен.

Срокът на действие на званието "Представителен ансамбъл" е за четири години с валидност от 2023 г. до края на 2026 г.

Facebook коментари