Понеделник, 06 Февруари 2023 г.

Силистренската певица Ивелина Димова и състави от цялата област ще вземат участие на Добруджанския събор в Тервел

Над 350 певци, танцьори, инструменталисти ще излязат на празничния 22 септември на сцената на Добруджанския събор в Тервел, съобщават от общината. Форумът се посвещава на 114-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България и на 82-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на родината.

Шестнадесето издание на празника събира 40 фолклорни групи от почти всички общини в областите Добрич и Силистра, съобщи за БТА Севдалина Колева, директор на дирекция "Образование и култура" в общината. Съборът, чието начало е поставено през 1960 година, съхранява и популяризира добруджанските песни, танци, обреди и обичаи.

Кметът на община Тервел инж. Симеон Симеонов ще открие събитието в 10,00 часа. Очаква се на голямата сцена на площада да излязат повече от 350 изпълнители на добруджански народни песни, музика и танци. Заявки за участие са подадени от фолклорни групи и индивидуални изпълнители при читалищата и клубовете на пенсионера от общините Генерал Тошево, Балчик, Крушари, Дулово, Ситово, Алфатар, Силистра, Тервел и др. Поздрав за "Добре дошли" за изпълнителите ще поднесат фолклорните групи при НЧ "Димитър Дончев-Докотра-1893" в Тервел- ДФТА "Калинка Вълчева", ТПГ "Добруджанска огърлица", Мъжка певческа група и народния оркестър с ръководители Нели Денева, Радка Адамова и Светлин Марков. За всички участници организаторите от Община Тервел са предвидили грамоти и парични награди.

Вечерта, в 19,30 часа, на малкия стадион в градския парк, добруджанската народна певица Ивелина Димова ще представи своята програма за любителите на фолклора.

Facebook коментари