Понеделник, 26 Септември 2022 г.

Силистренка представя невероятната си колекция от народни носии във Враца

С богата празнична програма от събития ще бъде отбелязан 35-годишния юбилей на Етнографско-възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във Враца. Събитията са посветени на Европейските дни на наследството, съобщава БНР. За тези години комплекса се е превърнал в един кът на българщината. В него ежегодно се провеждат изложби, концерти, демострации и възстановки, сватби и други събития.

Основната заслуга да го има този комплекс са Йорданка Манкова и Николай Дойнов, които правят експозиционният план на комплекса.
Най- интересното събитие от програмата ще е арт - инсталацията "Пътят на Килима", казва главният уредник Силвия Гарванска в Етнографско-възрожденски комплекс "Свети Софроний Врачански":

" Основните ни мероприятия ще се случат в двора на комплекса. Фондация "Пътят на траките" ще представи арт инсталация "Пътят на килима" , проследяваща символичния път на килима от Азия през Европа до Северна и Южна Америка. Това са килими, в които жената показва символите и багрите...Ще има демонстрации по изработка на килими - сувенири и плъсти...

Предвидили сме музикален поздрав от НЧ "Пробуда - 1926", с. Згориград, които ще представят обредни жътварски песни.
А НЧ "Фар 1930" село Паволче ще представят демонстрации на лечебни практики, възстановка.
Дефиле на 18 традиционни народни носии от всички етнографски области предвиждаме, те са от частна колекция, притежание са на Ганка Пищикова.и са на повече от 100 години и накитите са над 100 години...
Ще има изложба на майстор - копаничар Георги Стоилов, която ще бъде подредена и открита във фоайето на ЕВК "Св. Софроний Врачански". Изкустно изработени са неговите произведения..."

На днешното събитие Ганка Пищикова представя невероятната си колекция от 18 народни носии от цяла България. Тя е от Силистра, омъжена е във Враца, по професия е икономист, но красотата и багрите на женските народни носии я завладяват и в момента тя продължава да изучава и да издирва нови носии.

Събитията от програмата за годишнината на Етнографския комплекс започват тази вечер в 17 часа.

Снимка: Боян Пищиков

Facebook коментари