Понеделник, 15 Август 2022 г.

Товарни и круизни кораби не могат да стигнат по Дунав до Силистра

Заради сушата нивото на река Дунав до Силистра достигна критично ниски стойности

Заради сушата нивото на река Дунав в българския участък достигна критично ниски стойности. Товарни и круизни кораби са принудени да изчакват в пристанища за неопределено време. Спря работа и фериботът "Оряхово-Бекет". Нивото на реката е под условната кота "нула", като за Силистра днес са измерени минус 43 см, разбра КВОРУМ от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Круизният кораб "Адора" е трябвало да превози 137 германски туристи от делтата на Дунав до Пасау. Вместо това чужденците се прибират с полет от Букурещ, предава бТВ.

Основната причина за ниското ниво е липсата на дъждове в притоците на реката. Критичният участък е при Белене.

"Преминават празни самоходни кораби, които са с газене обикновено 1,20. Корабите, които превозват товари, обикновено са на около 2 метра, тъй като при по-малко натоварване явно не е рентабилно", обясни кап. Иван Жеков, директор на "Речен надзор"-Русе.

За 28-те си години работа във Фериботен комплекс "Оряхово" Даниела Николова за първи път се сблъсква с такъв драстичен спад на реката. Трите платформи, превозващи стотици камиони на ден за и от румънското пристанище Бекет, бездействат от четири дни.

"Ситуацията е много сериозна. В момента сме си разпуснали служителите. Най-лошото е, че и в дългосрочен план прогнозите не са добри", посочи Николова.

Facebook коментари