Неделя, 07 Август 2022 г.

Сделките с имоти в Силистра растат, но строи ли се в града

В момента обширен апартамент в центъра на Силистра може да се намери на цена около 600 евро на квадрат. Наполовина на тази е стартовата цена на имоти в града, продавани от частни съдебни изпълнители.

В промишлената зона на Силистра могат да се намерят и предложения за земеделски и други имоти с бизнес предназначение, чиято цена зависи от възможностите, които предлага съответният парцел.

След анализ на последните статистически данни от града, имотните експерти от портала за недвижими имоти в Силистра Реалистимо стигнаха до следните заключения и ценови тенденции.

С 20 на сто нарастват сделките с имоти в Силистра през второто тримесечие на годината спрямо първото, сочи статистиката на Агенцията по вписванията. Ако през периода януари – март 2022 г. са отчетени 441 покупко-продажби, то през април – юни същата година те са вече 556. Това обръща негативната тенденция на спад в сделките през първото тримесечие спрямо последното на 2021 г.

Силистра разполага с фонд от около 57 500 жилища, най-много от които са тристайните (18544), сочат данните на НСИ. След тях се нареждат двустайните жилища (14713) и четиристайните (12323). Многостайните жилища с над 5 стаи представляват около 8 на сто от жилищния фонд в Силистра.
Строителството на нови жилищни имоти в Силистра е по-скоро вяло. Едва три нови жилищни сгради са въведени в експлоатация през първите три месеци на годината, цифра, която поставя Силистра на последна позиция в Северен централен район. Издадените разрешения за строеж за същия период са повече – 13 на брой, но основно за къщи.

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Силистра, който може да повлияе и върху цените на имотите в града, е проектът за Дунав мост "Силистра-Кълъраш". Замразен от дълго време, той отново бе възроден от правителството на Кирил Петков и включен в неговата инвестиционна програма. Проектът бе подкрепен и от областните управители от страната на конференция, свикана по предложение на областния управител на Шумен, като това е и от стратегическо значение за шуменци и се очаква да повлияе пряко на Шумен и имотите там.

Дунав мост "Силистра-Кълъраш" се счита за стратегическа инвестиция, която ще свързва транспортният коридор между Турция и Близкия Изток, през граничен пункт Лесово-Хамзабейли, Ямбол, Шумен, Силистра, Кълъраш и северните маршрути.

Facebook коментари