Сряда, 29 Май 2024 г.

Ритуал "Първа жътва" в Силистренския край - Алеково, Варненци, Шуменци, Ситово, Гарван...

В Силистренския край е в ход жътвената кампания, на която са посветени редица ритуали в различни населени места, най-често инициативи на местни читалища, пенсионерски клубове, земеделски кооперации и арендатори. В края на м. юни станаха факт подобни събития в селата Алеково – още на Еньовден по време на едноименния празник, Варненци (съвместно между НЧ "Светлина" и отец Михаил от Тутраканска духовна околия) и Шуменци (дело на местното читалище) в Тутраканско, както и в Ситово (възстановка на "Първа жътва" на самодейците от НЧ "Възраждане").

В първия ден на м. юли ритуалът бе проведен от ЗК "16 декември" с председател Иван Добрев, преминал с участието на Пенсионерски клуб "Надежда" с музикален ръководител Стоян Дечев и на отец Иван от Доростолска епархия. Специални гости на събитието бяха областният управител Катя Кръстева и нейният заместник Минчо Йорданов. Местната кооперация е една от най-големите в област Силистра. В нея работят 40 души и освен традиционните земеделски култури звено от 8 души има ангажимент към няколко вида овошки.

В духа на православната традиция отецът отслужи празничен водосвет за благополучна жътва и за здраве, благославяйки техниката и хората, които я обслужват. Членове на пенсионерския клуб, облечени в жътварски носии и със сърпове в ръце, пожънаха първите житни класове пшеница, както е било миналото – с песен и с размах. С добруджанска пита бяха посрещнати механизаторите, които ще трябва да свършат основната работа в жътвената кампания, а после и при прибирането на царевицата и слънчогледа.

Спазен бе и моментът с изправяне на първия сноп и откупуването му от председателя кооперацията. Неговата лепта е своеобразна благословия на труда, който се полага на полето по това време на годината. За него ще бъде и ритуалният кръст от житни стъбла, който ще бъде направен накрая на жътвата. Извън ритуала на представителите на държавната власт бе представена кооперацията с нейните инфраструктурни възможности: силози, съвременен кантар, хангари за цялата техника, местата за съхраняване на зърно и др .

Facebook коментари