Понеделник, 15 Август 2022 г.

Златина Станева: Потапяйки се в театралната атмосфера преосмисляме житейските си събития

На 29 юни от 19 часа Драматично-куклен театър-Силистра ще представи за своите зрители комедията "Само за мъже". Една много интересна съвременна италианска комедия, комедия на ситуациите от Дарио Фо. Изключително добре приета от нашата публика. На 28 юни това представление ще се играе в град Добрич, днес в Аксаково. Цената на билета е 10 лв. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра Златина Станева, директор на културната институция.

"В момента в много интензивен репетиционен процес е румънското заглавие "Търси се стар клоун". Един комедиен спектакъл, на режисьорът Кристиян Георги по творбата на румънския драматург Матей Вишнек. Участват актьорите Михаил Незалзов, Станислав Георгиев, Александър Павлов и Стефан Станчев. Много любопитен и интересен проект, не кореспондира с основните заглавия от нашия репертоар. Приоритет беше българската класическа драматургия, битовите комедии. Мисля, че много приятно ще изненадаме зрителите с едно по-различно, визуално, естетично представление. Плод на творческата работа на режисьор, възпитаник на румънската театрална школа. Премиерата е насрочена за 17 и 18 юли от 19 часа", допълни Станева. Друг акцент е представлението "Свекърва", предвидено за 21 юли от 19 часа. С него театърът ще отбележи 150 години от рождението на Антон Страшимиров. През юли театърът редуцира традиционните куклени ежедневни представления. През целия месец юли ще има само съботни представления от 11 часа.
"Обстоятелствата в момента са такива, че ни принуждават да вземаме такива решения, т.е разходите ни за ежедневни представления са доста високи, не могат да бъдат покрити с приходите и се налага тази година да предприемем такава стъпка. Ще компенсираме нашите зрители с по-интензивна игрална програма, така и обявен репертоар за децата", уточни Станева.

"Септември месец имаме довършителна работа по спектакълът "Чудо" от Иван Радоев. На 30 юли от 11 часа спектакълът "Маша и Мечокът" е поканен да участва на Международния куклено-театрален фестивал "Лято, кукли и приятели" във Велико Търново. Ще участваме за трета поредна година.
"Много хора започват да разбират, че потапяйки се в Храма на Мелпомена, за час, час и половина си позволяват да се откъснат от ежедневните проблеми и задължения, душевни болки, ако изпитват такива. Потапяйки се в театралната атмосфера да преосмислят житейските си събития. Мъчим се в това напрегнато и натоварено време да представим сериозни неща от живота в комедийната им страна. Всеки да разпознае част от себе си", сподели директорът на театъра.

"Трябва да се радваме, че сутрин се събуждаме живи и здрави, че хората, които обичаме са край нас. Трябва да се усмихнем и да кажем няколко добри думи на близък човек или приятел, защото това са ценности и неща, които не ни струват абсолютно нищо, но могат наистина да зарадват хората около нас и да им вдъхнат повод за добро настроение. Днес е хубав християнски празник. Бъдете живи и здрави! Изживявайте живота си с дъха на всички прекрасни билки, които са ни дадени", каза в заключение Златина Станева.

Facebook коментари