Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Преди Курбан байрам: Овцевъдите очакват повишение на цените на агнешкото

Курбан Байрам е най-големият мюсюлмански празник, с който се отбелязва приключването на хаджа и тази година е между 9 юли и 13 юли.

"В България не се консумира целогодишно агнешко, затова е толкова чувствителен пазарът около празниците Великден и Гергьовден", заяви за БНР съпредседателят на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите Симеон Караколев. По думите му над 20 000 са нереализираните животни по време на великденската кампания.

Той коментира цените на килограм агнешко и овче месо, в навечерието на Курбан байрам, когато по традиция мюсюлманите колят коч за празника: "За ангешното в момента има слабо търсене. Цените варират между 6.5-7.5 лева. На дребно фермерите реализират на дребно по 8-10 лева от фермите за животни. Цената на овцете варира от порядъка на 4-5 лева за килограм живо тегло, малко по-ниска е цената".

"В момента има засилено търсене на овце за клане", добави Симеон Караколев. Той прогнозира леко увелечение на цената на животните за Курбан байрам в началото на юли.

Facebook коментари