Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Ново 20 при съседите: Румъния връща своите изтребители МиГ-21 в небето

Румъния обяви, че връща своите изтребители МиГ-21 LanceR в небето, след като заяви, че останалите й летящи бройки ще бъдат завинаги заземени на 15 април 2022 г.

В средата на април Румъния спря военните полети с изтребителите МиГ-21 LanceR заради техния "значително висок процент на произшествия".

Последният инцидент с МиГ-21 се случи в началото на март, когато изтребител на въздушен патрул се разби, а пилотът му загина на 120 км от Силистра в Северна Добруджа. Седем войници, изпратени на издирвателна операция с хеликоптер, също загинаха при отделна катастрофа.

Тогава Румъния заяви, че ще се съсредоточи върху ускоряването на прехода си към F-16AM/BM и че тези самолети и техните екипажи могат да поемат ролята на LanceR, включително осигуряване на въздушни патрули и ПВО мисии. Този план вече е официално отхвърлен, като дълбоко модернизираните МиГ-21 ще служат поне още една година.

Румъния има 27 летящи МиГ-21. Северната ни съседка има и 17 бройки F-16AM/BM преди това закупени "на старо" от Португалия, а други 32 все още се очаква да бъдат доставени от норвежки складове. Оказа се обаче че процесът ще се забави.

Facebook коментари