Събота, 03 Юни 2023 г.

След катастрофата в Северна Добруджа Румъния спира полетите с МиГ-21

Румъния спира военните полети с изтребителите МиГ-21 LanceR от вчера заради техния "значително висок процент на произшествия", съобщи Министерството на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Страната, която е член на НАТО, ще ускори планираната покупка на употребявани изтребители F-16 от Норвегия.

Този ход не е свързан с руската инвазия в Украйна, която има обща 650-километрова граница с Румъния.

От румънското силово министерство съобщават, че в експлоатация в страната остават единствено настоящите й изтребители F-16, придобити от Португалия.

Съюзническите държави също разполагат със самолети, разположени на румънска територия за засилени мисии за въздушна полиция като част от усилията на НАТО за засилване на източния си фланг, особено след нахлуването на Русия в Украйна.

Последният инцидент с МиГ-21 се случи в началото на март, когато изтребител на въздушен патрул се разби, а пилотът му загина на 120 км от Силистра в Северна Добруджа. Седем войници, изпратени на издирвателна операция с хеликоптер, също загинаха при отделна катастрофа.

В момента в страната са разположени над 3000 войници на НАТО, като Румъния ще приеме постоянна бойна група на своя територия.

Над 714 000 украински бежанци са преминали границата с Румъния, откакто започна руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Facebook коментари