Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Деца събират средства за болни връстници в Силистра

Силистра е столицата на благотворителната акция "Жълти стотинки" – Деца помагат на деца за 2022 г. Това е 15-та година на акцията и през нея ще се събират средства за закупуване на необходимото оборудване на неонатологичното и детското отделение на МБАЛ-Силистра.
Най-неотложните неща, от които има нужда там, са ехограф, неонатален респиратор, 2 кувьоза, монитор, инфузионни помпи, пулсоксиметър, отоскоп, термолегло, неонатологични легла, кислородни палатки, лекарствен шкаф.
Надсловът ,,Деца помагат на деца" е същината на благотворителната акция "Жълти стотинки" – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.

Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличават, като през 2019 г. достигнаха рекордните 96 752,11 лв. С тях на Детско отделение на МБАЛ Хасково бе дарено цялото необходимо оборудване и останаха средства за следващата столица на акцията. През 2020 г. заради пандемията и затворените училища и детски градини за първи път събраната сума беше по-ниска - 52 179,36 лв. (13 026,61 лв. от които от предишната година), но през 2021 г. традицията беше възстановена и за неонатологията на МБАЛ-Шумен беше дарено всичко необходимо: неонатален видеоларингоскоп, ехограф Vinno E35, неонатален респиратор и апарат за кръвно-газов анализ с консумативи за една година – на обща стойност 82 400,76 лв.

Равносметката за събраните средства от началото на акцията до момента е над 560 000 лв.!!! С които е дарено оборудване за детските отделения на 18 болници в 16 града на България!!

Акцията "Жълти стотинки" – Деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на госпожа Бернадет Ширак – "Pieces jaunes" и се координира от Сдружение "Съзидание 2012". Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com.

Средства се събират през цялата година. Могат да се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива, както и по време на големите ни акции на 1 юни – Деня на детето и 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец. Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение "Съзидание 2012" в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

Постоянният пункт на акцията в Силистра е при мотористите от мотоклуб IRON CROSS MCC, на ул. "Митничарска" 14 (Бивша база по водно спасяване на БЧК).

Facebook коментари