Неделя, 03 Юли 2022 г.

Променя се екологичната среда в Езикова гимназия "Яворов"

"Да събираме разделно" - за да не отминават с безразличие учениците този призив, той трябва да е не само призив, а да се превърне в част от живота им. Да присъства в ежедневието им. Да бъдат научени, за да научат и децата си. Крачка към този процес, който е не само екологически, направиха в Езикова гимназия -Силистра. В Деня на рециклирането там бе подредена изложба с вещи, направени от отпадъци или използвани елементи. С тази инициатива училището дава старт на работата си по проект в сътрудничество със СНЦ "Дуросторум - Дръстър - Силистра", който е местен партньор по проект "Партньорство за красива и чиста България".

Има смисъл да правим малки стъпки, с които да постигнем промяна и да живеем в чист и красив град - около тази идея се обединяват членовете на СНЦ и колективът на ЕГ. В гимназията ще се създадат условия за разделно събиране на отпадък и ще бъдат направени стъпки за промяна на средата.

Училището ще получи пейка с пергола, две пейки с облегалка, кошчета за боклук и туи, които ще оформят своеобразен "оазис" в двора на Езикова гимназия. По време на проекта в училището ще се случват различни еко инициативи. Те ще дадат възможност на всеки да получи "добавена стойност" за себе си и за своята гражданска позиция. Когато грижата за отпадъка и природата стане ежедневие, това ще променя неусетно и мисленето, и поведението на подрастващите, "Ще ги запали да мислят по различен начин, да събират разделно, да бъдат еко отговорни", сподели Миглена Илиева, представител на СНЦ "Дуросторум - Дръстър - Силистра"

Facebook коментари