Неделя, 28 Ноември 2021 г.

Съдиите бойкотираха избора на бившия председател на Окръжен съд-Силистра за член на ВСС

Съдии от цялата страна бойкотираха Общото събрание за избор на двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от тяхната квота. Малко над 400 съдии от общо над 2200 се включиха в гласуването, съобщи специализираният сайт "Лекс".

Изборът на нови членове на ВСС беше предизвестен. За двете свободни места има точно двама кандидати - Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от Окръжния съд във Варна и бившия председател на Окръжен съд-Силистра.

Общото събрание на съдиите трябваше да започне в 10 часа. Тогава се явиха едва 346 от 2202 съдии. Заради липса на кворум събранието бе отсрочено с час. В 11 часа се включиха 412 съдии, което е под 20% от всички съдии в страната. Съдиите вече имат право на пряк избор на своите представители във ВСС.

В момента обаче не се провежда редовен избор, а извънреден за запълване на две места от съдийската квота, след като по-рано през годината Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Избраните на тяхно място само ще довършат мандата на този съвет до октомври 2022 г.

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков беше избран за председател на днешното Общо събрание. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не участва в събранието, тъй като е в отпуск след номинирането му за кандидат за президент.

"Не знам дали двамата кандидати си дават сметка, че са се насочили към съдебния "Вера Су", който от над 4 години е заседнал, а от неговите пробойни се изливат токсични вещества, действащи пагубно на съдебната екосистема. Поздравявам колегите, че ще опитат да запушат тези пробойни за 10 месеца"- с този коментар съдия Милен Василев от Софийския апелативен съд започна поредицата си от въпроси към двамата кандидати.

Той беше задал част от тях предварително и кандидатите им отговориха писмено, но се включи и лично в събранието, по време на което единствен задаваше въпроси.

Един въпрос зададе и шефа на Окръжния съд в Силистра Пламен Неделчев към Денев. Въпроси имаше и от Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Двамата кандидати коментираха призивите изборът на нови членове на ВСС да бъде бойкотиран.

Деян Денев, който говори пръв, каза: "Това, че съм се кандидатирал за член на ВСС не означава, че се припознавам като част от него или че одобрявам дейността му в голямата ѝ част. Критиките и на Съюза на съдиите, и на Върховния касационен съд намирам за обективни и професионално аргументирани в по-голямата им част. Недоумявам обаче, че колегите изготвили такива пунктуални анализи, говорят в момента за бойкот на формалния и безсмислен опит за запълване на състава на ВСС. Недоумявам, защото периодът е тежък и неподходящ. Няма Народно събрание, остава и да няма ВСС".

Марина Михайлова също коментира призивите за бойкот на нови членове на ВСС: "Години наред хората са се борили за избори, те са символ на демокрацията. Затова, моля, колегите да участват в тези избори и да знаят, че не само ние сме в потъващ кораб, а всички заедно сме в потъващ кораб. Мога да говоря не от името на вождовете, а от името на обикновените индианци след 40 години стаж".

Гласуването за кандидатите е след седмица. Според Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1101 магистрати. Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

Предстои Висшият съдебен съвет да избере и председател на Върховния касационен съд, тъй като и да не стане президент, мандатът на Панов изтича на 10 февруари 2022 г. Той се избира със 17 гласа, които гравитиращото около главния прокурор Иван Гешев мнозинство във ВСС има със или без членовете на съвета, чийто избор тече сега.

Facebook коментари